marți, 17 octombrie 2023

Jetoanele cooperativei forestiere "Pietrosul" din Lucacesti

 In recentul numar 52 al anuarului Carpica al Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacau, am avut placerea si bucuria de a publica un material despre doua jetoane inedite emise de o entitate economica de pe valea Trotusului, Cooperativa forestiera "Pietrosul" din localitatea Lucacesti, infiintata in 1907.

 Jetoanele au fost descoperite de detectoristul amator autorizat Levente Lenhàrdt din Siculeni, judeţul Harghita în vara anului 2022, în zona localităţii Cinod din judeţul Harghita, la distanţă de câţiva metri unul de celălalt. Dl Levente Lenhàrdt a facut un gest de toata lauda, donandu-ne aceste doua piese si facind astfel posibila documentarea care a dus la scrierea materialului publicat in Carpica.

Aceste jetoane au funcţionat ca înlocuitori de monedă şi erau primite, de obicei, în avans, de muncitorii forestieri ca parte din remuneraţia cuvenită muncii depuse. Ele puteau fi utilizate la o cantină forestieră din zona localităţii Lucăceşti, pentru achiziţionarea de alimente (mălai, brânză, slănină, dulciuri, roşcove etc.), obiecte de îmbrăcăminte sau unelte (beschii, topoare etc.) dar şi unele materiale (de exemplu, păcură pentru uns osiile căruţelor) necesare lucrului la pădure.  


Intregul material publicat in anuarul Carpica poate fi cititi pe contul meu de pe academia.edu:

https://www.academia.edu/108241092/Jetoanele_cooperativei_Pietrosul_Lucacesti


                    Localizarea sediului cooperativei "Pietrosul" pe o harta a Moinestiului din 1943

 

Reclama din Almanahul cooperatorului 1933


  Ţinem să-i mulţumim în mod deosebit dlui Levente Lenhàrdt pentru gestul admirabil prin care ne-a donat cele două piese permiţând astfel publicarea acestora dar si Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" care a facilitate publicarea documentarii despre cooperativa "Pietrosul" si aceste inedite documente istorice.


Niciun comentariu: