marți, 23 octombrie 2018

Moneta Terrae Moldaviae-I. Bibliografie numismatica


In seria Moneta Terrae Moldaviae, la editura Stef din Iasi,  a aparut recent primul volum, cel dedicat Bibliografiei numismatice a Moldovei, avandu-l ca autor pe neobositul cercetator numismat Viorel M.Butnariu de la Institutul de Istorie A.D.Xenopol din Iasi al Academiei Romane. 
Rod al unei munci asidue prin bibliotecile si muzeele din tara si din Republica Moldova, volumul, inchinat lui Dimitrie Alexandru Sturdza-parintele numismaticii romanesti, se va dovedi  un instrument foarte util atit cercetatorilor preocupati de cunoasterea locului si rolului monedei in istoria Tarii Moldovei cat si pasionatilor de moneda, colectionarilor, celor care nu se rezuma doar la a aduna piese numismatice. 
In cele 260 de pagini sunt inregistrate 1877 lucrari care ofera fie tematic, fie global, date bibliografice cu referire la numismatica  Moldovei mari. Bibliografia a fost ordonata alfabetic in functie de numele de familie al autorului principal si este completata cu note si acte normative referitoare la protejarea patrimoniului cultural national.
O clasificare tematica a lucrarilor inregistrate este prezentata la sfarsitul volumului in capitolul Index, unde intreaga    bibliografie este sistematizata in urmatoarele domenii: Lucrari de interes general, care grupeaza enciclopedii, dictionare, tratate de istorie, manuale si tratate de numismatica, cataloage de monede etc; Izvoare istorice; Izvoare arheologico-numismatice; Nominaluri; studii si lucrari de sinteza numismatica; ziare si reviste; note, recenzii si comunicari si un capitol intitulat, Din galeria numismatilor.
Il felicitam pe dl Viorel M. Butnariu pentru reusita ducerii la un bun final a proiectului domniei sale (iar meritele sunt cu atat mai mari daca tinem cont de faptul ca  nu a existat un colectiv de lucru, volumul fiind unul de autor) si asteptam cu nerabdare si celelalte volume din seria initiata cu aceasta lucrare care nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca celor indragostiti de acest domeniu fascinant al istoriei, numismatica. 

Niciun comentariu: