luni, 13 decembrie 2021

Moneta Terrae Moldaviae. vol. II. Repertoriu tezaure

 

In 2019  a aparut la editura Stef din Iasi volumul 2 din seria Moneta Terrae Moldaviae. Acest volum este dedicat Tezaurelor monetare descoperite pe teritoriul Moldovei istorice si datate in intervalul anilor 1342/57-1848. Autorul volumului, ieseanul Viorel Marian Butnariu, nu s-a limitat doar la o simpla consemnare a tezaurelor si pentru a reda "cit mai cuprinzator si in termeni reali parametrii circulatiei monedelor care au circulat aici, am socotit optima o expunere a informatiilor pornind de la obiectivele formulate de Bucur Mitrea pentru alcatuirea unui Corpus". Volumul este inchinat lui Constantin Moisil (1876-1958), intemeietorul stiintei numismatice moderne romanesti.
Sunt prezentate 517 tezaure. Din cercetarea izvoarelor acestea au fost clasificate in 4 categorii: prima alcatuita din 303 acumulari unde fiecare emisiune este determinata si datata, fapt ce a permis ordonarea lor cronoligic; alte 47 descoperiri, pentru care se pastreaza doar informatii rezultate din determinari preliminare si comunicari nepublicate si care au fost esalonate cronologic dupa cea mai recenta emisiune. A treia grupa cuprinde 158 de descoperiri ordonate alfabetic despre care s-au avut stiri vagi si rezumative si o ultima categorie cu 9 depozite alcatuite exclusiv din lingouri sau lupe de argint, plaques de marticage, diverse obiecte.
Pentru prezentarea descoperirilor s-a respectat aceeasi ordine:locul si data descoperirii, numarul de exemplare pastrate, imprejurarile descoperirii si unde au fost predate, transferuri, recipientul in care erau depuse monedele. Monedele au fost grupate pe suveranitati laice si ecleziastice pentru care s-a preferat denumirea oficiala din epoca, fara forma latinizata sau alta traducere. La fiecare emitent s-au precizat nominalurile sub denumirea oficiala si in ordine crescatoare, cu sau fara an si numarul de exemplare, starea de conservare. Pentru fiecare descoperire s-a mentionat daca monedele au fost dispersate sau tipul de colectie in care se pastreaza. La colectiile particulare este amintit numele detinatorului numai cu acceptul acestuia, pentru colectiile publice au fost indicate nuemerele de inventar curente. Fiecare descoperire este insotita de o bibliografie care ofera suficiente date celor interesati.

Este o lucrare ampla, care a presupus din partea autorului un efort sustinut, dar si colaborarea cu o serie de specialisti din muzee.

Toate felicitarile noastre autorului!

Niciun comentariu: