vineri, 27 ianuarie 2023

Medalie: 320 de ani de la inaugurarea PALATULUI BRÂNCOVENESC DE LA MOGOȘOAIA

„Acest palat den temelie iaste zidit şi infrumuseţat de preluminatul înălțatul Domn Io Costandin Basarab voevod, dăruit şi dat la al doilea lui fiu, lui Ştefan Brâncoveanu, moştenire ohabnică, săvârşind acest frumos lăcaş la anul de la Hs 1702, meseța [luna] septemvrie 20” - pisania existentă în foişorul de pe latura de răsărit a palatului, prinsă în zid deasupra uşii din pridvor.
Pornind de la formele tradiţionale ale arhitecturii munteneşti, îmbinate cu elemente orientale, baroce şi renascentiste, palatul de la Mogoşoaia a fost ridicat de Constantin Brâncoveanu pentru fiul său Ştefan în anul 1702.
De o valoare incontenstabilă pentru ţara noastră, Palatul Mogoşoaia este situat în localitatea ce-i poartă numele, judeţul Ilfov.
Acest edificiu este de fapt un complex, o curte care adăposteşte palatul în sine, turnul de veghe, bucătăria, casa de oaspeţi, gheţăria, dar şi Biserica „Sfântul Gheorghe” aflată în imediata vecinătate a curţii. Ansamblul este construit lângă lacul Mogoş, în binecunoscutul stil brâncovenesc, o compoziție remarcabilă între elemente arhitectonice veneţiene şi otomane, îmbinate armonios cu stilurile renascentist şi bizantin.
În prezent, palatul Mogoșoaia găzduiește Muzeul de Artă Brâncovenească, fiind un important punct de atracție pentru turiști, dar și pentru numeroase evenimente culturale.
Monetăria Statului a lansat pe piață emisiunea medalistică aniversară „320 de ani de la inaugurarea Palatului de la Mogoșoaia”.
Vă invităm să achiziționați acest produs de colecție – format din medalie însoțită de broșură și cutie de lemn – de la magazinele instituției noastre, la prețul de 1.668 lei/set pentru medalia din argint și de 609 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


 

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
# Material:​Argint 999‰
- Diametru:​60 mm
- Greutate:​197 grame
- Calitate:​patinată
* Tiraj fix:​60 bucăți
# Material:​Aliaj de cupru
- Diametru:​60 mm
- Calitate:​patinată
* Tiraj fix:​40 bucăți

 

 

Niciun comentariu: