vineri, 19 mai 2023

Istorie si patrimoniu. In Honorem Volker Wollmann


VINERI, 19 MAI 2023, LA SEBEȘ: LANSARE DE CARTE ANIVERSARĂ, „ISTORIE ȘI PATRIMONIU. IN HONOREM VOLKER WOLLMANN”
Vineri, 19 mai 2023, începând cu ora 17.00, la Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș va avea loc un nou eveniment cultural de înaltă ținută, organizat de Muzeul Municipal „Ioan Raica” și de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, având ca element central omagierea unui valoros cercetător al arheologiei, istoriei și patrimoniului tehnic, Volker Wollmann, care de curând a împlinit o vârstă onorabilă.
Colaboratorii săi apropiați, dar și colegi de branșă, cu sprijinul Municipiului Sebeș, au contribuit la editarea volumului de studii „Istorie și patrimoniu. In honorem Volker Wollmann”, coordonat de Călin Anghel și Cristian Ioan Popa, apărut la Editura Mega din Cluj-Napoca, în anul 2022, ca număr special al anuarului Muzeului Municipal „Ioan Raica”, „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”. Acesta va fi prezentat publicului, cu această ocazie, în prezenţa celui sărbătorit.
Din cuprinsul volumului, amintim: „Două locuinţe medievale timpurii descoperite recent la Alba Iulia - Dealul Furcilor - Podei”, „Restaurarea unei statui din piatră de la Baia de Criş reprezentând-o pe Fecioara Maria, reutilizată ca monument funerar”, „Mărturii istorice despre utilizarea unei resurse minerale mai puţin cunoscute a judeţului Hunedoara: sarea”, „Colecţia de pipe a Muzeului Municipal «Ioan Raica» Sebeş”, „Din patrimoniul tehnic al Cugirului: Castelul de Apă”, „Istoricul exploatărilor forestiere din bazinul hidrografic al râului Sebeş, începând de la jumătatea veacului al XIX-lea şi până la mijlocul secolului XX” şi „Sistematizarea localităţilor în perioada comunistă: între intenţii şi realizări. Cazul oraşului Sebeş (1972-1988)”, acestea fiind câteva exemple de studii care cu siguranţă vor trezi interesul.
Peste 100 de cercetători care îşi desfăşoară activitatea în muzee, institute de cercetare şi universităţi din țară și din străinătate au ținut să-l omagieze pe istoricul Volker Wollmann, semnând în „Tabula gratulatoria” care precedă volumul propriu-zis.
Dr. h. c. Volker Wollmann, născut în 17 aprilie 1942, la Sibiu, este un reputat istoric, absolvent Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu toate că a contribuit la editarea mai multor volume din seria „Inscripţiile Daciei romane”, domeniul său preferat a devenit cercetarea mineritului din provincia Dacia, dar şi cel din perioada premodernă. Aceste preocupări l-au condus apoi spre un domeniu spectaculos, dar neglijat în comunitatea academică din România: arheologia industrială. Stabilit, după 1989, în Germania, Volker Wollmann a devenit directorul Muzeului Transilvănean din Gundelsheim (1989-2001), iar din 2004 este consilier ştiinţific al Fundaţiei Saşilor Ardeleni din München. În anul 2012, statul german i-a răsplătit activitatea acordându-i prestigioasa „Cruce Federală de Merit”. Între 2000 şi 2006, a fost profesor asociat al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, al cărei Doctor Honoris Causa a devenit, începând cu anul 2015. Pentru meritele sale ştiinţifice, în anul 2011 a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Sebeş (localitate în care, de altfel, şi-a petrecut copilăria şi a absolvit liceul) şi al oraşului Brad.
De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de cărţi şi peste 120 de articole ştiinţifice în reviste de prestigiu din România şi din străinătate, fiind, totodată, membru fondator şi director al revistei „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”.
În cadrul aceluiaşi eveniment vor fi lansate și lucrările: Volker Wollmann, „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, vol. X, Editura Honterus, Sibiu, 2023 şi Cristian Ioan Popa, Cristinel Plantos, „Peisaj cultural pe Valea Hârtibaciului. Elemente de patrimoniu arheologic și urbanistic în comuna Chirpăr”, Editura ASTRA Museum, Sibiu, 2019.
 

Niciun comentariu: