vineri, 8 iulie 2022

Expoziția temporară „Monedă și costum. Reprezentări ale portului tradițional în numismatica modernă românească”

Banca Națională a României și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în perioada iulie – septembrie 2022, expoziția temporară „Monedă și costum. Reprezentări ale portului tradițional în numismatica modernă românească”. Conceptul expozițional vizează reconstruirea, în mod simbolic, a universului rural românesc de la finalul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX, înfățișându-l dintr-o dublă perspectivă: prin prisma elementelor civilizației tradiționale, respectiv prin modul în care acestea au fost reprezentate pe banncnotele emise de BNR de-a lungul timpului.

Vizitatorii pot admira peste 200 de obiecte din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”: costume populare, obiecte aparținând inventarului casnic (vase, mobilier, țesături, lăzi de zestre etc.) și agricol (unelte de diverse tipuri), precum și artefacte care au legătură directă cu latura spirituală a satului tradițional: troițe, icoane pe lemn, pristolnice etc.

În același timp, în cadrul expoziției pot fi admirate o parte din bancnotele românești aflate în circulație începând cu 1877 și până la jumătatea secolului al XX-lea, pe care pot fi observate reprezentări ale portului popular, precum și proiecte de bancnote având aceeași tematică, unele dintre ele semnate de importante nume ale artei naționale: Arthur Verona, Ion Theodorescu-Sion, Ary Murnu etc.

Totodată, este expusă și o parte din colecția de monede, românești și străine, montate în bijuterii (salbe, cercei, cingători, inele, broșe și brățări) care se află în patrimoniul Băncii Naționale a României. Astfel de podoabe, cu precădere salbele, au avut o arie largă de răspândire și au fost purtate în toate zonele țării, reprezentând atât un simbol al prestigiului social, cât și un mijloc de economisire inedit din perspectivă contemporană.

Expoziţia este deschisă până la sfârșitul lunii septembrie 2022 şi poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.

sursa: https://www.bnr.ro/Expozi%c8%9bia-temporara-%e2%80%9eMoneda-%c8%99i-costum.-Reprezentari-ale-portului-tradi%c8%9bional-in-numismatica-moderna-romaneasca%e2%80%9d-24492.aspx?fbclid=IwAR3GSW23yMG2qzGVNnatBl-wUVUOufL4s4t8fqerfo948NXfGI25vhrGtjc

 

Niciun comentariu: