luni, 3 octombrie 2022

Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis” la Vaslui

 

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a organizat pe 29 -30 septembrie 2022, în Sala „ARTA” a instituției de cultură, începând cu ora 11:00, cea de-a XLV-a ediție a Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”.

✔La eveniment au  participat peste 100 de specialiști din România și din străinătate: istorici, cercetători, cadre didactice, manageri și alți profesionişti, cum ar fi pedagogii muzeali, invitați să își prezinte lucrările în cadrul unei secții noi, organizată în premieră în 2022, cea de Pedagogie muzeală.
✔Deschiderea oficială a lucrărilor a fost făcută de către prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
✔In cadrul festivității de deschidere au fost susținute două comunicări în plen de către prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iaşi, respectiv col. (rz.) Mihai Hodorogea din București.
✔Programul sesiunii a cuprins și în acest an, lansări și prezentări de cărți: Anuarul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, „Acta Moldaviae Meridionalis”, nr. XLII (2021) și revista instituției, „File culturale vasluiene”, nr. 3 și 4;  „Mareșalul Prezan – Artizan și apărător al Marii Uniri”, semnat de Grigore Stamate și Mihai Hodorogea, și „Pecetea României Mari: Încoronarea de la Alba Iulia. Centenar 1922-2022”, autori Constantin Pațilea și Viorel Nicolau.
✔Cu ocazia acestui eveniment, au fost vernisate două expoziții. Prima, care se numește „Regina Maria la Bran - gusturi și atmosferă regală”, realizată în colaborare cu Muzeul Național Bran, nu a fost aleasă întâmplător. Anul acesta se sărbătorește Centenarul Încoronării de la Alba Iulia a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria a României. O parte dintre obiectele care au aparținut celei mai iubite suverane a țării noastre și care au decorat în perioada interbelică interioarele Castelului Bran va putea fi admirată în sala Arta de către toți cei care vor trece pragul muzeului. În completarea acestei expoziții, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, va fi expus Ordinul Ferdinand I, alcătuit din Colanul și Marea Cruce aparținând Reginei Maria.
✔A doua expoziție tematică se numește „De-a lungul timpului - chipuri și războaie” și va fi realizată în sala „Multimedia”. Aceasta cuprinde lucrări de artă plastică din patrimoniul Muzeului Județean Vaslui. Lucrările redau portretele personalităților vremii, dar și numeroase compoziții ce reflectă efortul armatei române în conflagrațiile europene.
📚Comunicările științifice
✔Comunicările științifice vor fi susținute joi, 29 septembrie 2022, între orele 15:00 - 19:30 și vineri, 30 septembrie 2022, în intervalul orar 9:00 – 12:00.
✔Lucrările Sesiunii se vor desfășura pe următoarele secțiuni: Istorie Veche şi Arheologie (Expoziția de bază a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – Sala Arheologie), Artă și Civilizaţie Medievală (Sala de ședințe a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui), Numismatică (Sala TinArt a Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul”), Istorie Modernă și Contemporană (Sala ,,Multimedia” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui), Etnografie - Artă Populară, Artă Modernă și Contemporană și Pedagogie Muzeală (Sala de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui), Conservare – Restaurare (Sala Personalități a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui). La acestea, se adaugă secțiunea de dezbatere Management muzeal, la care vor fi prezenţi manageri ai muzeelor din ţară.

Niciun comentariu: