joi, 29 decembrie 2022

Medalie: Mașini românești care au făcut istorie: „DAC 665”


DAC 665 este o familie de autocamioane militare de tracțiune și transport, fabricată de Întreprinderea de Autocamioane Brașov în anii 1980. A fost construit în mai multe versiuni, fiind exportat în Ungaria, Egipt, Irak și Cuba.

Varianta DAC 665 T era destinată tractării pieselor de artilerie și transportului de trupe și materiale. Varianta DAC 665 G era folosită pentru transportul pontoanelor din parcurile de poduri ale Armatei Române. Ambele aveau tracțiune integrală 6×6. Șasiul acestor autocamioane a stat la baza mai multor vehicule specializate.

Modelul DAC 665 T a impresionat prin caracteristicile tehnice ale sistemului de tracțiune. Prevăzut din construcție cu trei punți, dintre care două pe spate, autovehiculul supranumit „tanchetă” are o tracțiune integrală (opt roți motrice).
Cu o cutie de viteze AK 6-80 prevăzută cu reductor, DAC 665 T este considerat unul dintre cele mai reușite produse ale uzinei brașovene de la începuturi până în prezent.

Monetăria Statului dedică „tanchetei” ultimul produs medalistic ce face parte din secțiunea „Mașini românești care au făcut istorie”.
Setul de colecție „DAC 665” – compus din medalie, pliant și mapă de prezentare – poate fi procurat de la magazinele Monetăriei Statului la prețul de 389 lei/set pentru medalia din argint și de 219 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

# Material: Argint 999‰
- Diametru: 37 mm
- Greutate: 31,11 grame
- Calitate: proof
* Tiraj fix: 60 bucăți

# Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 37 mm
- Calitate: proof
* Tiraj fix: 40 bucăți


 

Niciun comentariu: