marți, 22 august 2023

100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo UN MAESTRU AL ANIMAȚIEI MONDIALE

100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo”
ION POPESCU-GOPO, UN MAESTRU AL ANIMAȚIEI MONDIALE

„Diavolul binefăcător al acestui nobil univers delicat și tonic, intercalat în forfota timpului și a existenței agitate, se cheamă cu numele pământesc de GOPO, celebru și căutat împrejurul planetei. Filmele acestui român, cu nume derivat din Popescu, a ridicat Popeștii noștri, luați până mai deunăzi în răspăr, până la prestigiul mondial” – Tudor Arghezi

Cu Ion Popescu-Gopo intrăm într-o împărăţie așezată sub semnul feericului, al basmului. Între aceste coordonate a operat artistul cu acronim transformat în corespondentul românesc al Oscarului. A rămas fidel opțiunilor sale în cursul întregii cariere, abaterile de la direcție fiind numai aparente. Sub ele vom recunoaște mereu aceeași înclinație spre fabulos, spre miracolul confecționat pe celuloid.
Filmele de desene animate au fost, însă, producţiile care i-au adus faima naţională şi recunoaşterea internaţională, fiind remarcabilă meditaţia asupra condiţiei umane exprimată prin împletirea unor idei originale, lirism şi umor.

Toate aceastea au fost prezentate prin intermediul „Omuleţului lui Gopo”, personajul definitoriu al creaţiei artistului, un umanoid nud cu o geometrie simplă – un oval cu un nas micuţ, iar ochişorii, două puncte negre, cu trei fire de păr pe vârful ovalului şi o perpetuă impresie că este neterminat – , care interpreta, însă, complet problemele lumii contemporane.

„Omuleţul său emblematic, eroul primei pelicule româneşti premiate cu un Palme d'or - Scurtă istorie -, l-a făcut pe criticul italian Giannalberto Bendazzi să vobescă despre revoluţia gopiană. Protagonistul acestui film a învins nu numai în competiţia de la Cannes, ci şi în lupta de a scoate animaţia din zodia zoomorfismului duios. Prin el se impunea, pe tărâmul artei, un nou protagonist: Omul.

Monetăria Statului a lansat pe piață produsul medalistic „100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo”, inclus în Programul Medalistic 2023.

Setul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 1.043 lei/set pentru medalia din argint și de 374 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
Material: Argint 999‰
- Diametru: 60 mm
- Greutate: 125 grame
- Calitate: patinată
- Tiraj fix: 60 bucăți

- Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
- Tiraj fix: 40 bucăți

🛒 shop online 👉 www.romanianmint.ro
📌 Magazin FILARET - Strada Fabrica de Chibrituri Nr.30 sect, 5, Bucuresti
📌Magazin MIHALACHE - Bulevardul Ion Mihalache Nr.119, București 


___________________________________



Niciun comentariu: