vineri, 21 februarie 2025

Expozitie: Martisoare cu istorie


 Vă invităm la Muzeu, vă așteptăm la expoziție:

„𝐌𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞, 𝟏𝟖𝟕𝟗-𝟏𝟗𝟒𝟎”
Colecția cpt. Anghel Georgian

📍 Unde? La Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

📅 Când? 24 februarie – 18 martie

⏰ Program? Zilnic, între 09:00 – 17:00
(acces prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia)

🎉 𝐕𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐩𝐞 𝟐𝟒 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟒:𝟎𝟎, 𝐚𝐥𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐛𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐟𝐨𝐭𝐨-𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 „𝐌𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐅𝐥𝐨𝐭𝐞𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟑”.

💡 Ați știut că, în 1913, mărțișoarele au fost folosite pentru a finanța apărarea României?

La această expoziție descoperiți piese rare din perioada Regalității, modele de inspirație folclorică și Art-Nouveau, toate din colecția pasionatului colecționar Anghel Georgian.

🔎 Vino să descoperi istoria fascinantă a acestor mici simboluri!

joi, 20 februarie 2025

Simpozion de numismatică și filatelie la Vatra Dornei, cu tema „Numismatica oglindită în filatelie”

 


Societatea Numismatică Română, secția județului Suceava, organizează, la Vatra Dornei, un simpozion de numismatică și filatelie cu tema „Numismatica oglindită în filatelie”, un eveniment care va avea loc pe 20 februarie, de la ora 11:00, în Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău”.

Evenimentul aduce împreună pasionați de numismatică și filatelie din județ și vine în fața publicului dornean cu o serie de expuneri și prezentări din domeniul filatelic și numismatic. Simpozionul va include expuneri susținute de personalități cunoscute în domeniul numismaticii și al filateliei.

Silviu Aroneț și Alexandru Găină vor aborda tema principală a evenimentului, „Numismatica oglindită în filatelie”. Vasile Chindriș va susține o expunere intitulată „Importanța colecționarului și implicațiile sociale”. Dorin Stolerciuc va prezenta o expoziție de însemne și medalii ale structurilor armate.

 Un moment important al evenimentului va fi prezentarea oficială a revistei Colecționarul. Pe lângă expunerile tematice, participanții vor avea parte de momente artistice de muzică și poezie.

vineri, 14 februarie 2025

Medalia expozitiei de industrie casnica de la Brusturoasa din 1926

 In revista, Izvor de neuitare,  despre care va vorbeam in postarea anterioara am publicat un material despre o medalie a expozitiei de industrie casnica ce a avut loc la Brusturoasa in 1926. Publicam mai jos acest material, ce a aparut prima data anul trecut in anuarul Acta bacoviensia, al Arhivelor Statului Bacau.





 

Izvor de neuitare

     O inimoasa Doamna, Liliana Atomulese pe numele ei, dintr-o comuna frumoasa de pe valea Trotusului, al carui nume parca vine de la inceputurile istoriei, Brusturoasa,  si-a propus, si a si reusit, sa scoata o revista dedicata pastrarii traditiilor si memoriei culturale a locurilor natale. Implicata de mai multi ani in actiuni de reinviere a traditiilor locale (doamna a infiintat si coordonat un ansamblu folcloric, "La portile neamului", tine  sezatori etc) si de promovare a valorilor autentice ale zonei, a lansat recent la Onesti aceasta revista cu un nume poetic "Izvor de neuitare". Astazi, cand sponsorii unor astfel de reviste au disparut cu totul, doamna Atomulese, da dovada de curaj tiparind revista cu bani din buzunarul propriu si demonstrind ca dragostea de neam si neamuri este mai mare decit orice piedica materiala. Speram ca si conducerea comunei sa aprecieze adevarata valoare a acestei publicatii si sa gaseasca bani sa sprijine aparitia viitoarelor numere.

Ii dorim dnei Atomulese sa nu o paraseasca curajul si sa transforme "izvorul de neuitare" intr-un adevarat rau al aducerilor aminte unde fiii Brusturoasei rataciti de vremuri (si nu numai ei) sa-si poata ostoi dorul de meleagurile natale.

Felicitari, Liliana Atomulese!   




Foaia Informativa a Societatii Numismatice a Banatului Timisan nr.2/2025





 Multumim prietenilor de la Timisoara care ne transmit luna de luna FISNBT si ne permit publicarea acesteia pe blog.

Moneda: 145 de ani de la nașterea lui Camil Ressu

 Începând cu data de 17 februarie 2025, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 145 de ani de la nașterea lui Camil Ressu.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof
Avers
Revers

Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unui pictor și o paletă de pictură în fundal, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2025”.

Reversul monedei redă portretul, numele pictorului Camil Ressu și anii între care a trăit acesta „1880-1962”.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 560,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 145 de ani de la nașterea lui Camil Ressu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.


marți, 4 februarie 2025

Colecții și comunitate: Memoria ca formă de responsabilitate la Muzeul Universității din București

        Joi, 13 februarie 2025, ora 17.15la Sala de spectacole Eusebiu Stefanescu din cadrul Palatului Cercului Militar Național, va avea loc expunerea cu tema: ″Colecții și comunitate: Memoria ca formă de responsabilitate la Muzeul Universității din București susținută de conf. univ. dr. Florentina Nițu (Facultatea de Istorie - Universitatea din București).

Prezentarea îşi propune sǎ aducǎ în atenția publicului bucureştean (dar nu numai) colecțiile valoroase ale Muzeului Universitǎții din Bucureşti, cu un excurs prin istoria acestui depozitar al memoriei universitare şi a tipologiei activitǎților desfǎşurate. Istoriile şi memoria unor mari personalitǎți ale culturii româneşti şi universale se regǎsesc captate în diversele forme expoziționale propuse de muzeu: de la rectorul fondator, Gheorghe Costaforu, unul dintre aromânii care s-au implicat în modernizarea statului român, la Spiru Haret, N. Iorga, Ermil Pangrati, frații Minovici, Ana Aslan ori Dimitrie Gusti (alt aromân cu destin fondator) la tânǎrul George Emil Palade aflat sub lupa regimului legionar şi pânǎ la poveştile urâte ale comunismului în relația lui cu învǎțǎmântul universitar şi elitele.
Şi pentru cǎ MUB este un muzeu viu, vom aloca un spațiu de timp generos pentru interacțiunea cu cei care ne vor onora cu prezența.


 

 


 

miercuri, 15 ianuarie 2025

Expozitie la Arad: Moneda moderna romaneasca

 


Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Asociația PRONUMISMATICA, organizează expoziția de numismatică „Moneda Modernă Românească”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 16 ianuarie 2025, de la ora 11, la Complexul Muzeal Arad, în Palatul Cultural – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor, în prezența membrilor Asociației PRONUMISMATICA. Asociația va fi reprezentată de Președintele Florin Demian, Vicepreședintele Daniel Trifon și Președintele Filialei Județene Arad Prof. Gabriel Căsap.
Piesele care fac obiectul expoziției „Moneda Modernă Românească” sunt expuse în premieră națională ca parte componentă a colecției Asociației PRONUMISMATICA, asociație cu acoperire națională, relativ tânără, dar cu obiective ambițioase în rândul promovării intereselor colecționarilor – numismați și, nu în ultimul rând, a derulării unor proiecte educaționale de cunoaștere a numismaticii, disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu istoricul monedelor, bancnotelor, medaliilor, al înscrisurilor bancare, al acțiunilor vechi etc.
„Expoziția în sine acoperă perioada de emisiuni monetare care compun generic sintagma Istoria Leului, de la fazele sale de debut oficial (1867) și până în prezent. Accentul este pus pe perioada regalității, emisiunile specifice perioadei regimului comunist din România și cele post-revoluționare fiind prezente în număr mic, doar pentru a ilustra o eventuală analiză stilistică a monedei ca parte componentă a evoluției monedei naționale. Secțiunea de debut prezintă câteva monede care au circulat pe teritoriul actual al țării anterior instituirii monedei naționale, cum ar fi apreciatele emisiuni monetare de tip Poltura ale lui Francisc Rákóczi al II-lea (începutul secolului XVIII), sau emisiunile monetare de tip Sadagura, cu nominal dublu, din perioada Războiului Ruso-Turc (1768-1774). Partea de bază a colecției este reprezentată de emisiunile monetare ale regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai, suverani ai Regatului României.
O altă premieră pentru numismatica românească în domeniu expozițional este prezentarea pieselor în capsule individuale (eng: slab), certificate de către prestigioasele firme de gradare NGC (Numismatic Guaranty Company) și PCGS (Professional Coin Grading Service), companii care oferă o evaluare precisă, consecventă și imparțială a autenticității și a stării de conservare a monedelor, dar care își propun și să ofere colecționarilor servicii care aprind pasiunea, creează valoare și construiesc comunitatea, aspecte de care numismatica românească nu poate sta deoparte.”, transmit cei de la Asociația PRONUMISMATICA.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 25 februarie 2025, de marți până duminică, între orele 9 și 17, ultima intrare fiind permisă zilnic la ora 16:30.

luni, 13 ianuarie 2025

Colectii cu blazon: Mihai Eminescu, 175 de ani de la nastere

 

Cercul Militar Național are deosebita plăcere de a vă invita miercuri, 15 ianuarie 2025, la evenimentul special dedicat Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea marelui poet național - Mihai EMINESCU.
În cadrul reuniunii se vor explora aspecte inedite legate de mormintele familiei Eminovici și va fi prezentată o medalie emisă în anul 1889, în memoria marelui poet. Gazda întâlnirii, domnul Ștefan DINA, președintele Clubului Numismatic „Mihai Eminescu” din cadrul Cercului Militar Național, îl va avea ca invitat pe domnul ing. Nicolae IOSUB, colecționar.
Expunerea face parte din seria „Colecții cu Blazon” a proiectului „Interferențe Culturale” și se va desfășura începând cu ora 17:15, la Sala de Spectacole „Eusebiu Ștefănescu” a Palatului Cercului Militar Național.

Intrarea este liberă!