luni, 22 decembrie 2008

A aparut"Colectionarul Roman" nr. 2

A iesit de sub tipar nr. 2 din "Colectionarul roman". Din cuprins: Craciun 2008- noutati filatelice; Monede dedicate Craciunului; Actele normative privitoare la protectia patrimoniului cultural mobil; Biletele de ocupatie din anul 1944 emise pentru Romania de Comandamentul Armatei Rosii; Castelul Lonyai din Mediasul Aurit; Cartile de joc devenite bani; Denominatia monedelor romane; Hobo-nickel- arta “ofensarii” insemnelor nationale? ; O moneda romana republicana descoperita la Ernei; Monedele lui Mircea cel Batrin- prezentare de carte; Catalog preturi piata monede Romania; Obiceiuri de sfirsit de an in reprezentari numismatice 2008 etc.
Pentru informatii suplimentare privind procurarea revistei vizitati site-ul revistei: http://www.colectionarul-Roman.ro.

vineri, 12 decembrie 2008

Colectionarul Roman nr. 2

In aceasta luna va aparea nr. 2 din noua serie, (tiparita pe hirtie), a "Colectionarului Roman", revista care se adreseaza colectionarilor in general. Publicatia este patronata de "Asociatia Numismatica Romana", o organizatie recent constituita, din care fac parte colectionari amatori din intreaga tara. "Colectionarul Roman" nu se difuzeaza la chioscurile de ziare, cei interesati pot comanda revista contactindu-l pe redactorul sef ing. Aldor Balasz, la email office@transylvanian-numismatics.com sau pe site-ul revistei http://www.colectionarul-roman.ro/ ori pe forumul numismatic http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/index.php.

marți, 9 decembrie 2008

Capidava

Va recomandam un site realizat cu profesionalism si pasiune: http://www.capidava.ro/index.php - unde este prezentat situl arheologic Capidava- vechea cetate ce se ridica pe malul drept al Dunarii, la jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda. Fortificatia are forma unui patrulater cu laturile lungi de la NV spre SE - 105m x 127m, cu ziduri groase de peste 2 m si inalte de 5-6 m, cu 7 turnuri de peste 10 m, din care 3 turnuri dreptunghiulare, 2 turnuri in sfert de cerc si 2 turnuri intermediare in forma de potcoava (U), o poarta lata de 2,50 m situata pe latura de SE care facea legatura cu restul teritoriului si o iesire strategica pe latura de SV a turnului dinspre Dunare, unde era amenajat portul.

Mai multe veti afla daca veti vizita siteul mai sus amintit, care are si o sectiune dedicata descoperirilor numismatice din zona Capidava. Aici puteti citi doua studii ale dlui Andrei Gandila, Drd. Cabinetul Numismatic, Muzeul National de Istorie a României (MNIR):
Felicitari realizatorilor!

marți, 2 decembrie 2008

Tyragetia- 2008

Tyragetia- este revista anuala a Muzeului de arheologie si istorie a Moldovei, a Republicii Moldova. In ultimul numar din seria nouă,vol. II [XVII], nr. 1/2008,-Arheologie. Istorie Antică, am gasit doua articole referitoare la doua (trei, de fapt) tezaure monetare descoperite pe teritoriul Moldovei de peste Prut:
1. Ana Niculiţă-Cu privire la doua tezaure monetare medievale din raionul Floresti, Republica Moldova ,
2.Adelaida Chiroşca-Un tezaur monetar din sec. al XVII-lea descoperit la Ciocâlteni, raionul Orhei
iar in nr.2/2008-Istorie. Muzeologie- o cronica a descoperirilor monetare semnata de Ana Boldureanu.
Informatii suplimentare se gasesc pe site-ul http://www.nationalmuseum.md/ro/pub/rev.html.