marți, 29 august 2023

IASI: SIMPOZIONUL NAȚIONAL DE MEDALISTICĂ “VICTOR ANTĂLUȚĂ” Ediția a V-a si CONGRESUL NATIONAL ACIR, editia a XIV-a

In perioada 1-3 septembrie 2023, la Iasi se vor desfasura lucrarile celei de a V-a editie a Simpozionului National  de medalistica "Victor Antaluta" si editia a XIV-a a Congresului National al Asociatiei Colectionarilor de Insigne din Romania. Manifestarile sunt dedicate implinirii a 50 de ani de la înființare a sectiei Iasi a Societatii Numismatice Romane si 55 DE ANI DE LA PRIMA EXPOZIȚIE DE INSIGNE DIN ROMÂNIA.

Deschiderea festiva a manifestarilor va avea loc vineri, 1 septembrie in Aula Magna “Carmen Sylva” - Iași a Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” Iași la ora 10. Președintele staff-ului organizatoric este dna  av. Iulia-Claudia ANTĂLUȚĂ, fondator Institutul de Medalistică.
In deschidere va avea loc conferința cu tema “Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza -personalități emblematice ale românilor ”,susținută de Prof. univ. dr. Gheorghe CLIVETI, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie “A.D.Xenopol” al Academiei Române, Filiala Iași.

In Sala Mare a Cercului Militar  se va putea vizita expoziția “Istorie în Metal” cu piese din colecția
Iulia-Claudia ANTĂLUȚĂ și Ioan SIMINICEANU iar in Sala Voievozilor se va putea vizita Expoziția Colectiva de Insigne, prezentata de: col.(r.) Ioan SIMINICEANU, av. Iulia-Claudia ANTĂLUȚĂ,
col.(r.) dr. Dan PRISĂCARU, Șeful Filialei “Ștefan cel Mare” Iași a Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I”.

In cadrul manifestarilor vor avea loc decernarea premiilor de Excelență și a distincțiilor de Onoare a Institutului de Medalistică “Victor Antăluță”, lansarea de plicuri omagiale, Col.(r.) Gheorghe Vasiliu, președintele Asociației filatelice Tutova-Bârlad, lansarea medaliei evenimentului -prezintă col. (r.) Benone Tiron, lansarea medaliei “Jubileul SNR Iași” prezintă col.(r.) Ioan Siminiceanu.

Simbata, 2 septembrie vor avea loc comunicari stiintifice in plen dedicate implinirii a 350 de ani de la nasterea lui Dimitrie Cantemir, comunicari avand ca subiect Studii de medalistica si   Medalistica in cultura Romana.

Ziua de duminica este rezervata Congresului National de Insignografie care va cuprinde si o serie de interesante comunicari in plen.



joi, 24 august 2023

miercuri, 23 august 2023

Un gest admirabil de la un colectionar timisorean

Ieri am avut o bucurie neasteptata. Un PRIETEN din Timisoara, colectionarul Pavel Getia, mi-a facut cadou un set format dintr-un plic aniversar, o vedere si bancnota suvenir de zero euro emisa cu ocazia sarbatoririi orasului Timisoara 2023- Capitala europeana a culturii.Bancnota este tiparita cu aprobarea Bancii Nationale a Frantei si este securizata la standardele impuse de Banca Central Europeana, astfel: numar versiune+an, hartie de bumbac, microimprimare, holograma,registru transparent, cerneala fluorescenta vizibila, simul touch, codul tarii de emisiune, numarul de serie (diferit pentru fiecare bancnota),  cerneala fluorescenta invizibila. Bancnota a fost tiparita intr-un tiraj de 15000 de exemplare.

Tin sa-i multumesc dlui Getia pentru gestul admirabil facut si sa-i urez sanatate si putere de a duce mai departe proiectul domniei sale privind Foaia Informativa a Societatii Numismatice a Banatului Timisan pe care blogul nostru o publica de ceva timp tot datorita dlui Getia.




 

marți, 22 august 2023

100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo UN MAESTRU AL ANIMAȚIEI MONDIALE

100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo”
ION POPESCU-GOPO, UN MAESTRU AL ANIMAȚIEI MONDIALE

„Diavolul binefăcător al acestui nobil univers delicat și tonic, intercalat în forfota timpului și a existenței agitate, se cheamă cu numele pământesc de GOPO, celebru și căutat împrejurul planetei. Filmele acestui român, cu nume derivat din Popescu, a ridicat Popeștii noștri, luați până mai deunăzi în răspăr, până la prestigiul mondial” – Tudor Arghezi

Cu Ion Popescu-Gopo intrăm într-o împărăţie așezată sub semnul feericului, al basmului. Între aceste coordonate a operat artistul cu acronim transformat în corespondentul românesc al Oscarului. A rămas fidel opțiunilor sale în cursul întregii cariere, abaterile de la direcție fiind numai aparente. Sub ele vom recunoaște mereu aceeași înclinație spre fabulos, spre miracolul confecționat pe celuloid.
Filmele de desene animate au fost, însă, producţiile care i-au adus faima naţională şi recunoaşterea internaţională, fiind remarcabilă meditaţia asupra condiţiei umane exprimată prin împletirea unor idei originale, lirism şi umor.

Toate aceastea au fost prezentate prin intermediul „Omuleţului lui Gopo”, personajul definitoriu al creaţiei artistului, un umanoid nud cu o geometrie simplă – un oval cu un nas micuţ, iar ochişorii, două puncte negre, cu trei fire de păr pe vârful ovalului şi o perpetuă impresie că este neterminat – , care interpreta, însă, complet problemele lumii contemporane.

„Omuleţul său emblematic, eroul primei pelicule româneşti premiate cu un Palme d'or - Scurtă istorie -, l-a făcut pe criticul italian Giannalberto Bendazzi să vobescă despre revoluţia gopiană. Protagonistul acestui film a învins nu numai în competiţia de la Cannes, ci şi în lupta de a scoate animaţia din zodia zoomorfismului duios. Prin el se impunea, pe tărâmul artei, un nou protagonist: Omul.

Monetăria Statului a lansat pe piață produsul medalistic „100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo”, inclus în Programul Medalistic 2023.

Setul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 1.043 lei/set pentru medalia din argint și de 374 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
Material: Argint 999‰
- Diametru: 60 mm
- Greutate: 125 grame
- Calitate: patinată
- Tiraj fix: 60 bucăți

- Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 60 mm
- Calitate: patinată
- Tiraj fix: 40 bucăți

🛒 shop online 👉 www.romanianmint.ro
📌 Magazin FILARET - Strada Fabrica de Chibrituri Nr.30 sect, 5, Bucuresti
📌Magazin MIHALACHE - Bulevardul Ion Mihalache Nr.119, București 


___________________________________



vineri, 4 august 2023

Moneda: 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica

In conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 7 august 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof
Avers
Revers

Aversul monedei redă reprezentarea grafică a unei probleme de geometrie pe o foaie de matematică, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezintă portretul și numele lui Gheorghe Țițeica și anii între care a trăit acesta „1873” și „1939”.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.