marți, 28 decembrie 2021

Semnal editorial: Volker Wollmann-Patrimoniu preindustrial si industrial in Romania-volumul 8

In vara acestui an ce sta sa se incheie, a aparut la editura Honterus din Sibiu cel de-al optulea volum din seria dedicata Patrimoniului preindustrial si industrial din Romania avand ca autor pe acelasi dr. Volker Wollmann. Acest volum reprezinta o exceptionala cercetare privind clopotele turnate din evul mediu
pâna în prezent în spatiul carpato-danubian."Sunetul clopotelor a însemnat de-a lungul veacurilor
comunicare, rugaciune, veste, bucurie, doliu, pace si înviere. Clopotele fac parte din viata comunitatilor, a satelor, oraselor si a tarii. Pentru credinciosi, sunetul clopotelor însemna chemare la rugaciune, solemnitatea sunetului marca zilele de sarbatoare, saluta botezul, casatoria sau trecerea la cele vesnice. Clopotele anuntau cu bucurie victoria si sfârsitul razboaielor, instaurarea pacii. Victoria lui Iancu de Hunedoara împotriva otomanilor, la Belgrad, în 1456, eveniment de importanta majora pentru întreaga Europa, este omagiat pâna astazi, zilnic, la orele amiezii, când clopotele bisericilor din întreaga crestinatate rasuna, pomenindu-l pe viteazul voievod român. Subsolul Transilvaniei este bogat în acele metale pretioase, în special aurul si argintul, care constituie materia prima pentru obiectele sacre
ale bisericilor. Potire si cadelnite, ferecaturi de evanghelii si de icoane, sfenice si candele, vase liturgice si cristelnite, adevarate capodopere au fost create de aurarii si argintarii transilvani, la cererea domnitorilor pentru a-i înzestra ctitoriile din Moldova sau Tara Româneasca ori spre a le trimite ofranda la Muntele Athos sau în alte parti ale cretinatatii. Clopotele faurite în atelierele transilvanene sunt
lucrari de arta vestite pentru calitatea sonora, le auzim de secole în clopotnitele bisericilor ardelene,
moldovene, oltene sau muntene. O documentare asupra clopotelor din spatiul românesc ne releva o nuantata relatie în lumea artistica, dar si în cea religioasa, care apropie comunitati si oameni dintr-o parte sau alta a Carpailor."(Acad. Marius PORUMB).

Prof. univ. dr. Volker Wollmann este un reputat istoric, absolvent Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu toate că a contribuit la editarea mai multor volume din seria „Inscripţiile Daciei romane”, domeniul de suflet al profesorului Wollmann, cel în care s-a remarcat, este cercetarea mineritului din provincia Dacia, dar şi cel din perioada premodernă.Aceste activități l-au condus treptat pe Volker Wollmann spre un domeniu spectaculos, dar neglijat în comunitatea academică din România: arheologia industrială. Este, deopotrivă, un neobosit editor şi cercetător al documentelor Evului Mediu târziu şi epocii moderne. Din anul 2004, Volker Wollmann a devenit consilier ştiinţific al Fundaţiei Saşilor Ardeleni din München, iar în anul 2012, statul german i-a răsplătit eforturile acordându-i prestigioasa „Cruce Federală de Merit”. Intre anii 2000 şi 2006, a fost profesor asociat al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, al cărui Doctor Honoris Causa a devenit, începând cu anul 2015.

Pentru meritele sale ştiinţifice, în anul 2011 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Sebeş (localitate în care, de altfel, şi-a petrecut copilăria şi a absolvit liceul) şi al municipiului Brad.
De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de cărţi şi peste 250 de articole ştiinţifice în reviste de prestigiu din România şi din străinătate, fiind, totodată, membru fondator şi director al revistei „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, anuarul ştiinţific al Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.



 

marți, 21 decembrie 2021

Expozitie: Istoria prin moneda

Vernisajul expozitiei a avut loc joi, 16 decembrie, ora 14.00, la Sala Unirii – Spațiul Expozițional Alba Iulia (la subsol). Expoziția prezintă valoroasa colecție numismatică pe care Alexandru Borza a alcătuit-o de-a lungul impresionantei sale vieți. Sunt expuse monedele grecești, dacice, romane republicane, romane imperiale și bizantine. Preocupările din domeniul științelor naturale ale cercetătorului Alexandru Borza, cel care a fondat Grădina Botanică din Cluj-Napoca, nu au eclipsat pasiunea pentru Antichitate, arheologie și numismatică. Încă din copilărie, animat de dorința de cunoaștere și de o vie curiozitate științifică, el ajunge asistentul naturalistului și arheologului Adalbert Cserni (custodele primului muzeu din Alba Iulia). Evenimentul este un omagiu adus personalității lui Alexandru Borza și încununează activitatea de valorificare prin publicare a colecției sale, inedită până în prezent.


In cadrul manifestarii a fost lansat si volumul „Colecția numismatică Alexandru Borza. Monedele antice și bizantine” (Editura Mega, Cluj-Napoca, 2021), publicat de dr Ovidiu Oarga, arheolog și numismat în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, și prezentat de lect. Cristian Gazdac (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca).

joi, 16 decembrie 2021

Moneda: 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri

 In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 20 decembrie 2021, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Caracteristici tehnice Monedă
Metal/Valoare nominală Aur/100 lei
Titlu 900‰
Formă rotundă
Diametru 21 mm
Greutate 6,452 g
Cant zimțat
Calitate proof
Avers
Revers

Aversul monedei redă clădirea Teatrului Național din Iași, la începutul secolului al XX-lea, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2021”, stema României și valoarea nominală „100 LEI”.

Reversul monedei prezintă portretul, numele și semnătura lui Vasile Alecsandri și anii între care a trăit acesta „1821” și „1890”.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 2.300,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare.

Monedele din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

Moneta Terrae Moldaviae-Lexicon numismatic

Sub indrumarea neobositului numismat iesean Viorel Marian Butnariu, a vazut lumina tiparului un nou volum, al III-lea din seria Moneta Terrae Moldaviae,  intitulat "Lexicon numismatic".  Este o lucrare utila atit profesionistilor cat si celor pasionati de numismatica pe care o recomandam cu caldura.


 

Anuarul Colectii si Colectionari din Salaj-nr. 10

Proaspat iesit din tipografie, Anuarul Asociatiei colectionarilor din Salaj, "Colectii si colectionari din Salaj" a ajuns in acest an la numarul 10, ocazie de a le ura celor ce ingrijesc aceste volume, editorii Emanoil Pripon si Daniel Muresan, un prietenesc "La multi ani!" si "La mai multe numere reusite!". Va prezentam mai jos cuprinsul acestui numar recomandindu-va si articolul subsemnatului de la pagina 133 ce se ocupa de Jetoanele turistice GWcoin in Romania.




 

luni, 13 decembrie 2021

Moneta Terrae Moldaviae. vol. II. Repertoriu tezaure

 

In 2019  a aparut la editura Stef din Iasi volumul 2 din seria Moneta Terrae Moldaviae. Acest volum este dedicat Tezaurelor monetare descoperite pe teritoriul Moldovei istorice si datate in intervalul anilor 1342/57-1848. Autorul volumului, ieseanul Viorel Marian Butnariu, nu s-a limitat doar la o simpla consemnare a tezaurelor si pentru a reda "cit mai cuprinzator si in termeni reali parametrii circulatiei monedelor care au circulat aici, am socotit optima o expunere a informatiilor pornind de la obiectivele formulate de Bucur Mitrea pentru alcatuirea unui Corpus". Volumul este inchinat lui Constantin Moisil (1876-1958), intemeietorul stiintei numismatice moderne romanesti.
Sunt prezentate 517 tezaure. Din cercetarea izvoarelor acestea au fost clasificate in 4 categorii: prima alcatuita din 303 acumulari unde fiecare emisiune este determinata si datata, fapt ce a permis ordonarea lor cronoligic; alte 47 descoperiri, pentru care se pastreaza doar informatii rezultate din determinari preliminare si comunicari nepublicate si care au fost esalonate cronologic dupa cea mai recenta emisiune. A treia grupa cuprinde 158 de descoperiri ordonate alfabetic despre care s-au avut stiri vagi si rezumative si o ultima categorie cu 9 depozite alcatuite exclusiv din lingouri sau lupe de argint, plaques de marticage, diverse obiecte.
Pentru prezentarea descoperirilor s-a respectat aceeasi ordine:locul si data descoperirii, numarul de exemplare pastrate, imprejurarile descoperirii si unde au fost predate, transferuri, recipientul in care erau depuse monedele. Monedele au fost grupate pe suveranitati laice si ecleziastice pentru care s-a preferat denumirea oficiala din epoca, fara forma latinizata sau alta traducere. La fiecare emitent s-au precizat nominalurile sub denumirea oficiala si in ordine crescatoare, cu sau fara an si numarul de exemplare, starea de conservare. Pentru fiecare descoperire s-a mentionat daca monedele au fost dispersate sau tipul de colectie in care se pastreaza. La colectiile particulare este amintit numele detinatorului numai cu acceptul acestuia, pentru colectiile publice au fost indicate nuemerele de inventar curente. Fiecare descoperire este insotita de o bibliografie care ofera suficiente date celor interesati.

Este o lucrare ampla, care a presupus din partea autorului un efort sustinut, dar si colaborarea cu o serie de specialisti din muzee.

Toate felicitarile noastre autorului!

SESIUNE DE COMUNICARI ORGANIZATA DE CLUBUL NUMISMATIC "MIHAI EMINESCU"

 La 15 decembrie aniversam 145 de ani de la înființarea Cercului Militar Național, una dintre cele mai vechi instituţii militare româneşti.
Clubul Numismatic „Mihai Eminescu” se alătură manifestarilor festive si va organiza luni, 13 decembrie 2021, ora 14.00, o sesiune de comunicări online si o expozitie de medalii cu tematica specifica.
Ca multe alte manifestări culturale curente, sesiunea de comunicari se va desfășura online, din cauza pandemiei. Astfel, membrii Clubului interesați de participare într-un cadru online și sigur, pot să-și prezinte ideile și pasiunea comună pentru frumos, artă și istorie și să dezbată cu toți participanții in cadrul acestui eveniment.
Expozitia va fi deschisa in perioada 13 - 18 decembrie 2021, la Sala Ronda a Palatului Cercului Militar National.