luni, 12 august 2019

Moneda:Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul.

In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 27 august 2019 Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic monede din aur și alamă pentru colecționare și va pune în circulație o monedă din alamă, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul.
Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:
Caracteristici tehnice Monede pentru colecţionare Monedă pentru circulație
Metal/Valoare nominală aur/500 lei alamă (Cu80Zn15Ni5)/50 bani alamă (Cu80Zn15Ni5)/50 bani
Titlu 999‰ - -
Formă rotundă rotundă rotundă
Diametru 35 mm 23,75 mm 23,75 mm
Greutate 31,103 g 6,1 g 6,1 g
Grosime la chenar - 1,9 mm 1,9 mm
Calitate proof proof necirculată
Cant neted inscripționat cu „ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte inscripționat cu „ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte
Aversul monedei din aur prezintă imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I și a reginei Maria în Transilvania unită cu Țara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”.
Aversul monedei din alamă pentru colecționare prezintă imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I și a reginei Maria în Transilvania unită cu Țara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României, anul de emisiune „2019” și litera „N” într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare.
Aversul monedei din alamă pentru circulație prezintă imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I și a reginei Maria în Transilvania unită cu Țara, respectiv la Oradea, în data de 23 mai 1919, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2019”.
Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul regelui Ferdinand I și inscripțiile în arc de cerc ,,FERDINAND I” și ,,INTREGITORUL”.
Tirajele acestei emisiuni numismatice sunt:
  • 500 de bucăți pentru moneda din aur;
  • 50.000 de bucăți pentru moneda din alamă pentru colecționare;
  • 5.000.000 de bucăți pentru moneda din alamă pentru circulație.
Preţurile de vânzare sunt:
  • 9.340,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare;
  • 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecționare.
Monedele din aur, monedele din alamă pentru colecționare și monedele de circulație, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur și a monedelor din alamă pentru colecționare, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Punerea în circulație a monedelor de circulație, cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.
Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular.

joi, 1 august 2019

Bancnota de 20 lei in 2020

Banca Națională a României va lansa în circulație bancnota de 20 de lei, care va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie a.c., lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim - de promovare a personalităților feminine - ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

 
 
Sursa informațiilor BNR.

Moneda BNR: 100 de ani de la nașterea lui Nicolae Cajal

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 5 august 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Nicolae Cajal.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
  • Valoare nominală: 10 lei;
  • Metal: argint;
  • Titlu: 999‰;
  • Formă: rotundă;
  • Diametru: 37 mm;
  • Greutate: 31,103 grame;
  • Calitate: proof;
  • Cant: zimțat. 
  •  
Aversulmonedei prezintă clădirea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2019”.
Reversulmonedei prezintă portretul și numele profesorului Nicolae Cajal și anii între care a trăit acesta „1919” și „2004”..
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul emisiunii este de 300 monede din argint.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 365,00 lei.
Monedele din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Nicolae Cajal au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți utiliza acest Formular.