vineri, 29 decembrie 2023
Semnal editorial- Marius Gabriel Neculae: S-a găsit o comoară! Descoperiri monetare relatate în presa românească [1874-1944]
Semnalam aparitia unui volum inedit care are ca subiect descoperirile monetare relatate în presa românească intre anii 1874-1944.
Volumul cuprinde:
400 de articole din presa românească referitoare la descoperiri monetare, identificate, redate și adnotate (1874-1944).
272 de descoperiri monetare unice, dintre care cel puțin 89 sunt descoperiri inedite, nesemnalate până în prezent.
Alte 104 articole despre descoperiri de „comori”, fără a fi menționate monede, zvonuri și descoperiri monetare incerte sau din străinătate (inclusiv de monedă românească), „depuneri” de monede, „săpături” ilegale, denunțuri și crime în contextul unor descoperiri.
271 de localități din România nominalizate direct, la care se adaugă peste 100 din Basarabia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria și alte țări.
Tabele referitoare la:
Monumente înscrise în LMI vs. înregistrări din RAN.
Arheologi acreditați vs. autorizații de deținere a detectoarelor de metal, pe județe.
Evoluția legislației cu privire la regimul descoperirilor și deținerea de monede din metal prețios (sec. XIX-XXI).
Analize asupra descoperirilor, urmate de câteva categorii de indici, studiu introductiv în limbile română și engleză, bibliografie.
joi, 28 decembrie 2023
Calendarul Moldoveanului Colectionar
Una dintre cele mai active grupari ale colectionarilor din tara este Clubul Colectionarilor din Piatra Neamt. Acestia, avandu-l in frunte pe neobositul colectionar, ing. Viorel Nicolau si ajutat de Constantin Patilea, autorul mai multor lucrari dedicate unor arii diverse de colectionare cum ar fi medalistica, scripofilia, cartofilia etc, au editat un inedit (cel putin pentru mine) calendar, Calendarul moldoveanului colectionar. Din nota introductiva aflam totusi ca traditia editarii de calendare si almanahuri de catre Clubul Colecționarilor din Piatra-Neamț dateaza din 2005.
Calendarul pentru 2024 isi propune sa reaminteasca "de cei care de-a lungul multor veacuri au purtat
numele de români „moldoveni”, despărțit deseori în împrejurări dramatice pentru că s-au aflat la răscrucea imperiilor și invadatorilor lacomi de permanente cuceriri". Lucrarea contine mai multe imagini vechi (reproduceri dupa carti postale) care reprezintă inedite pagini de istorie ale ținuturilor moldave, cărora timpul n-a făcut decât să le sporească valoarea și semnificația."Cele mai vechi calendare folosite de înaintașii noștri de-a lungul timpului, au fost rodul comun al muncii de observare a naturii făcute de agricultori și păstori și cea a preoților și astronomilor. Calendarele populare nu și-au pierdut din importanță nici în zilele noastre, dar au suferit transformări majore, începând cu secolul al XVIII-lea, după punerea în circulație a calendarelor-almanahuri, care au asociat informația cu divertismentul", ni se precizeaza in deschiderea calendarului. "Perioada modernă și contemporană adaugă la sursele de informare cu tema MOLDOVA, un vector de suflet, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea - cartea poștală ilustrată - preluat cu un imens interes de către colecționarii ce s-au numit cartofili. La cele mai semnificative ilustrate din teritoriile locuite de moldoveni dorim să ne referim în calendarul de față. Avem în vedere cele opt județe care astăzi intră în componența României, dar și la teritoriile Bucovina de Nord și Basarabia, smulse cu forța de la trupul țării în urma celui de-al doilea Război Mondial".
Ii felicitam pe autorii acestei lucrari, ce are pe coperta un frumos covor moldovenesc si le uram ca noul an sa le aduca reusite numeroase si sa ramana la fel de activi in lumea colectionarilor.
La multi ani Clubului Colectionarilor din Piatra Neamt!
miercuri, 27 decembrie 2023
150 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika
Incepând cu data de 27 decembrie 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
Metal | Argint |
---|---|
Valoare nominală | 10 lei |
Titlu | 999‰ |
Formă | rotundă |
Diametru | 37 mm |
Greutate | 31,103 g |
Cant | zimțat |
Calitate | proof |
Avers | |
Revers |
Aversul monedei redă statuia lui Vladimir Ghika din București, anul de emisiune „2023”, stema României, inscripția verticală „ROMANIA” și valoarea nominală „10 LEI”.
Reversul monedei prezintă portretul și numele lui Vladimir Ghika și inscripția în arc de cerc „150 DE ANI DE LA NASTERE”.
Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Monedele din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.
miercuri, 20 decembrie 2023
Cercetari Numismatice nr.29/2023
Sunt bucuros sa va anunt aparitia numarului pe acest an a anuarului, Cercetari Numismatice, editat de Muzeul National de Istorie a Romaniei. Si mai bucuros sunt pentru ca in paginile sale se regaseste si un articol scris de mine si dedicat jetoanelor fabricii de sticlarie de la Maxut. Revista se poate citi online la adresa: https://www.cercetarinumismatice.ro/. Felicitari colectivului redactional si autorilor!