vineri, 27 iulie 2012

Moneta

"Moneta" este o publicatie editata de Societatea Numismatica din Otawa-Canada inca din 2010. Societatea si-a lansat recent un nou site: http://www.ons-sno.ca/home-fr.html, de unde puteti descarca gratuit si revista "Moneta".

O noua moneda de 1 lats -cu arici

Letonia a pus in circulatie o noua moneda de 1 lats, avand pe revers un arici dintre tepii caruia iese cifra 1. Astfel, este continuata o serie de monede de 1 lats care pe revers au diverse animale autohtone: somn, furnica, barza, cocos, broasca etc. 

La noi, BNR a inteles greu necesitatea unor astfel de monede destinate circulatiei dar si menite de a atrage spre colectionare tinerii si nu numai. Asa cum v-am mai informat BNR a emis anul acesta pentru larga circulatie cea de-a treia moneda de 50 de bani comemorativa, dedicata lui Neagoe Basarab de aceasta data.

Monety Expo Warsaw

In primul week-end din septembrie, 1-2.09.2012, se va desfasura la Varsovia cel mai mare targ de numismatica din zona central-estica a Europei. Cel putin asa anunta organizatorii, compania poloneza Polskie Biuro Numizmatyczne Sp. z o.o. Manifestarea este sustinuta de organizatia germana Numismata International. Mai multe informatii gasiti pe site-ul http://www.monetyexpowarsaw.pl/.

vineri, 20 iulie 2012

Moneda dedicata primei romance aviator-ELENA CARAGIANI-STOINESCU

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 23 iulie 2012, o monedă din argint dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea Elenei Caragiani-Stoinescu.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat
Aversul redă o compoziţie care sugerează zborul şi călătoriile, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2012”.
Reversul prezintă portretul Elenei Caragiani-Stoinescu, anii între care a trăit aceasta ,,1887” şi ,,1929”, imaginea parţială a unui avion Blériot şi inscripţia în arc de cerc „ELENA CARAGIANI-STOINESCU”.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 340,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 125 de ani de la naşterea Elenei Caragiani-Stoinescu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
(sursa site BNR)

* * *
Despre ELENA CARAGIANI-STOINESCU
          Fiica medicului de origine macedoneană Alexandru Caragiani şi a Zeniei Radovici şi-a susţinut lucrarea de licenţă în Ştiinţe Juridice, în 1913.  Indrăgostită de pilotaj, a început să se intereseze de zbor la cei specializaţi în domeniu, cum ar fi cumnatul său, locotenentul Andrei Popovici. Primul zbor are loc în 1912, împreună cu profesorul său de echitaţie, Mircea Zorileanu, posesor al unui brevet de pilotaj eliberat în Franţa. Se înscrie în „Liga Aeriană”, şcoala de pilotaj condusă de prinţul George Valentin Bibescu, fiind singura femeie cursant, fapt care a stârnit indignare. Lecţiile de pilotaj le-a luat cu Constantin Fotescu, căpitanul Nicu Capşa şi Mircea Zorileanu pe avioane de tip „Farman”, „Wright” sau „Santos Dumont”, speciale pentru antrenament. La terminarea cursurilor, cererile pentru obţinerea brevetului de pilot civil adresate ministerelor Învăţământului şi Apărării i-au fost respinse de către Spiru Haret şi generalul Crăiniceanu, fapt care o determină să plece în Franţa. Se înscrie la Şcoala Civilă de Aviaţie din Mourmelon le Grand, în Champ de Chalon, condusă de Roger Sommer, dă toate examenele şi primeşte, la vârsta de 27 de ani, Brevetul Internaţional de Pilot Aviator, cu nr. 1591, eliberat în 22 ianuarie 1914 de Federaţia Aeronautică Internaţională.
Refuzată cu ostentaţie în ţară, s-a angajat, mai întâi ca reporter al unui important cotidian francez, mergând în Caraibe, Mexic sau America de Sud, apoi corespondent de război pentru un trust de presă mexican. După intrarea României în război, în 1916, Elena Caragiani-Stoenescu a solicitat, pe rând, să participe, în calitate de pilot, la apărarea ţării, sau să transporte răniţi în spitale, să aprovizioneze cu medicamente sau materiale punctele sanitare de pe front cu avionul, dar este refuzată. Înscrisă în Crucea Roşie ca infirmieră, participă alături de Maria Ventura la îngrijirea răniţilor români, într-un spital de campanie din Bucureşti şi, după retragerea armatelor şi instituţiilor româneşti în Moldova, organizează, împreună cu sora ei, un punct sanitar la casa părintească de la Tecuci. După încheierea războiului s-a căsătorit cu avocatul Virgil Stoenescu, împreună cu care s-a stabilit la Paris. A profesat ziaristica în Franţa, Mexic, S.U.A., ţări din Africa sau Asia, repartizându-i-se în special evenimente aeriene. Bolnavă grav de ftizie, a revenit în ţară. A fost înmormântată la Cimitirul Bellu.

luni, 9 iulie 2012

Studii si cercetari numismatice XIV

Aflam de la dl Aurel Vilcu ca a aparut un nou numar din Studii si Cercetari de Numismatica, serie noua,  nr. 2 (XIV) pe anul 2011.Volumul poate fi achizitionat  de la EDITURA ACADEMIEI ROMÂNE, Calea 13 Septembrie nr. 13, sector 5, 050711, Bucuresti, România; tel. 4021-318 8146, 4021-318 8106, fax 4021-318 2444, e-mail: edacad@ear.ro sau de la ORION PRESS IMPEX 2000 S.R.L., P. O. Box 77–19, sector 3, Bucuresti, România; Tel./Fax: 4021-610 6765, 4021-210 6787, Tel. 0311 044 668, E-mail: office@orionpress.ro
Numarul 3 (XV) pe anul 2012 este in lucru. Studii si Cercetari de Numismatica este revista Institutului de Arheologie Vasile Parvan si  apare anual. 

vineri, 6 iulie 2012

Nicolae Steinhardt celebrat de BNR

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 9 iulie 2012, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt.
Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:
  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat
Aversul redă o compoziţie reprezentând mănăstirea Sfânta Ana - Rohia, valoarea nominală „10 LEI“, stema României, inscripţia „ROMANIA“, anul de emisiune „2012“ şi textul în arc de cerc „Manastirea Sfanta Ana - Rohia“.
Reversul prezintă portretul lui Nicolae Steinhardt, suprapus peste imaginea unei biblioteci, textul în arc de cerc „Monahul de la Rohia“, anii între care a trăit „1912“, „1989“ şi inscripţia „NICOLAE STEINHARDT“.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 340,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
(sursa: site BNR)

Ungaria-2 monede dedicate Jocurilor olimpice de la Londra

 
A XXX-a editie a Jocurilor Olimpice se va desfăsura la Londra în perioada 27 iulie-12 august 2012. Londra va deveni astfel primul oras din istoria modernă care organizează Jocurile Olimpice de vara pentru a treia oara, după cele din 1908 si 1948. Pentru a marca acest eveniment Magyar Nemzeti Bank a emis doua monede, una din aur cu valoarea nominala de 5000 forinti si cealalta din argint cu valoarea nominala de 3000 forinti.    Pentru mai multe informatii accesati site-ul Bancii centrale a Ungariei:  http://coins.hu/

                                                                                                        




Colecciona Burgos 2012

 Intre 21-23 septembrie se va desfasura la Burgos -Spania, primul targ international de numismatica si filatelie, numit "Colecciona Burgos 2012". Mai multe informatii gasiti pe site-ul: http://www.colecciona.org/


Coinexpo 2012-Varsovia

 Intre 11 si 13 octombrie se va desfasura la Varsovia, Polonia, la Palatul de cultura si stiinta, cea de-a 5-a editie a Coin Expo 2012, expozitie internationala de numismatica si bijuterii. Manifestarile prilejuite de acest eveniment includ un targ de numismatica, promovari ale investitiilor in metale pretioase, conferinte sustinute de experti in investitii si numismati, discutii cu colectionarii, licitatii etc. Sunt asteptati reprezentantii a numeroase monetarii, producatori si distribuitori de bijuterii, numismati, colectionari din intreaga lume.
Pentru mai multe informatii despre acesta ampla manifestare puteti accesa site-ul oficial: http://www.coinexpo.ztw.pl/en