luni, 21 decembrie 2020

Un gest admirabil! Fond de carte filatelică donat la Biblioteca județeană Bacau

Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” și-a îmbogățit patrimoniul cu un nou fond de carte, cu tematică filatelică și cartofilă, donat de cunoscutul colecționar, expozant și cercetător al istoriei poștale și filatelice românești, inginerul Mihai Ceucă, cetățean de onoare al municipiului Bacău. Anterior, colecționarul băcăuan a donat un bogat fond de carte tehnică pentru biblioteca Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri”, tot din Bacău.
Fondul de carte filatelică este compus din peste 250 de studii filatelice, cataloage de timbre, cataloage ale expozițiilor filatelice, dicționare și almanahuri filatelice, cataloage cartofile și albume de cărți poștale ilustrate. Fondul este completat cu aproape 1.200 de reviste românești și străine și include colecțiile complete ale revistelor „Filatelia”, „Curierul filatelic”, „Philatelica.ro”, „Buletinul informativ al SRFTMR” - editate în România, „Romanian Philatelic Studies” - editată în SUA, precum și ample selecții din colecțiile revistelor „Les Maximaphiles Français” și „L’Écho de la Timbrologie” - editate în Franța, „Themax News”, Italia și „Boletim APM” - din Portugalia.
„Băcăuanii – a precizat Mihai Ceucă - au șansa de a studia și o rară colecție de cataloage și materiale filatelice ale tuturor expozițiilor filatelice organizate de Asociația Filatelică din Bacău, din perioada anilor 1951-1991. Această colecție va face obiectul unei expoziții speciale, amenajată de admirabila echipă a bibliotecii județene”.
Noul fond de carte este destinat celor interesați de evoluția mișcării filatelice din România și celor dornici să cunoască patrimoniul național de mărci poștale emise începând cu anul 1858 și pe cel de cărți poștale ilustrate editate și comercializate din anul 1898.
Mihai Ceucă este unul dintre cei mai importanți colecționari băcăuani, cartofilist, maximafilist și filatelist, dar și autorul unor excepționale albume cu imagini care degajă din nou parfumul de altădată al unor localități băcăuane, precum și al unui remarcabil volum biografic dedicat primului filatelist băcăuan, Grigore Pascu.
„Roadele pasiunii pentru colecțiile de timbre și ilustrate se materializează în studii de istorie poștală și cartofilă. Cercetarea științifică este instrumentul principal de lucru pentru realizarea studiilor și aceasta folosește patrimoniul de carte ca sursă documentară. De peste o jumătate de secol am cercetat istoria poștal-filatelică locală și națională folosind un considerabil volum de lucrări de specialitate care au constituit biblioteca mea personală. Am ajuns la vârsta care mă obligă să fac transferul de cunoștințe acumulate către tinerii mei concitadini, dornici să aprofundeze studiile mele și să dezlege noi enigme ale vieții filatelice băcăuane. Donând întreaga mea bibliotecă filatelică, ofer tinerilor șansa de a păși pe cărările, deja deschise, ale pasiunii pentru filatelie și cartofilie și le urez spor la studiu pentru a aduce noi contribuții cercetării filatelice.”
Ing. Mihai Ceucă
 

Al VI-lea Simpozion National de Numismatica al Clubulului Numismatic „Mihai Eminescu”

  Al VI-lea Simpozion National de Numismatica al  Clubulului Numismatic „Mihai Eminescu” din cadrul Cercului Militar National Bucuresti va avea loc in data de 22 decembrie 2020 in mediul online incepind cu ora 9.

Va prezentam mai jos programul acestui simpozion.

Felicitam organizatorii care au gasit o modalitate de a ne reintilni chiar si virtual.



joi, 3 decembrie 2020

Moneda BNR:140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi

 

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 7 decembrie 2020, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Caracteristici tehnice Monedă
Metal/Valoare nominală Argint/10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof
Avers
Revers

 

Aversul monedei redă imaginea casei lui Tudor Arghezi (Mărțișor), inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2020”, valoarea nominală „10 LEI” și stema României.

Reversul monedei prezintă portretul și semnătura lui Tudor Arghezi suprapuse peste un fragment de manuscris cu textul unei poezii scrise de acesta. 


Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 500 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 400,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare.

Monedele din argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din argint cu tema 140 de ani de la nașterea poetului Tudor Arghezi se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.