joi, 29 noiembrie 2012

Fabuloasa lume a banilor

"Fabuloasa lume a banilor", prima expoziţie interactivă pe teme de educaţie financiară pentru copii, s-a deschis ieri, 28 noiembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
'Fabuloasa lume a banilor' ('Show me the money!') este o expoziţie interactivă concepută de ZOOM - Muzeul Copiilor din Viena în colaborare cu Muzeul Copiilor din Graz.
Organizată în cadrul programului 'Sponsorizare care aduce Valoare', expoziţia va fi deschisă până pe 30 aprilie 2013.

marți, 20 noiembrie 2012

Banul, ochiul...cui?

Din dorinta de a schimba zicala cu "banul, ochiul..." stim noi cui, unii fauritori de design atragator pentru colectionari, au realizat monede pe care au reprezentat fie adevarate icoane, fie imagini cu scene biblice, care sa compenseze influenta negativa a zicalei mai sus amintita. Asa este si o recenta piesa de 2 euro, emisa de Germania, pe reversul careia putem admira o frumoasa imagine a Familiei Sfinte, cu ieslea, magarusul si steaua calauzitoare a magilor. Piese se poate achizitiona de pe site-ul http://www.reppa.de/ cu aproape 10 euro. Iata si o modalitate de a vinde 2 euro cu 10 euro. Ingenios, nu?

Fluturele numismat din Tokelau

Cand credeam ca am vazut aproape de toate, in domeniul inovatiilor numismatice, Tokelau, un grup de 3 atoli rataciti prin Pacific emite o moneda din argint cu valoarea nominla de 5 dolari dupa cum vedeti si in imaginea de mai sus. Deci, o floare viu colorata pe reversul monedei si deasupra ei un fluture ce iese din planul fetei monedei. Adica e o moneda 3D. Diametrul "monedei" este de 38,6mm si este confectionata din argint, avand o greutate de 25 de grame. Aviz colectionarilor de ciudatenii.

Targ filatelic si numismatic la Brasov

Toate informatiile le gasiti pe afis.

Artă şi civilizaţie medievală la Suceava

Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava organizează, în zilele de 23 şi 24 noiembrie, Simpozionul ştiinţific „Artă şi civilizaţie medievală” (ediţia a XIX-a) şi „Bucovina - File de istorie” (ediţia a XIII-a - secţiunile Arheologie, Istorie modernă şi contemporană, Conservare-restaurare).
Vor fi prezentate nu mai puţin de 46 referate şi comunicări semnate de arheologi, istorici şi cercetători din instituţii muzeale şi centre universitare din ţară. Acţiunea va începe cu lansarea volumului Biserica Sfântul Nicolae din Rădăuţi. Cercetări arheologice şi interpretări istorice asupra începuturilor Ţării Moldovei, de Lia şi Adrian Bătrîna. De asemenea, va fi vernisată expoziţia „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor”.

luni, 19 noiembrie 2012

100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade

 BNR va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 19 noiembrie 2012, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade.
 Caracteristicile monedei sunt următoarele:
Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat
Aversul monedei prezintă imaginea clădirii spitalului Colţea, unde George Emil Palade a desfăşurat un stagiu de practică medicală, precum şi o compoziţie sugerând activitatea ştiinţifică a savantului; anul de emisiune „2012”, stema României, inscripţia „Romania” şi valoarea nominală „10 lei”.
Reversul monedei redă, în prim-plan, portretul savantului George Emil Palade şi, în plan secund, o compoziţie simbolizând biologia celulară; la exterior, în arc de cerc, inscripţia „George Emil Palade” şi anii între care a trăit „1912-2008”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
(sursa: site-ul BNR)

joi, 15 noiembrie 2012

Monede dedicate templului lui Ramses al II-lea

Monnaie de Paris a emis doua monede din aur si una din argint dedicate templului lui Ramses al II-lea de la Abu Simbel, inclus in patrimoniul universal Unesco. Monedele sunt din aur 999, cea de 5 Euro, si 920 cea de 50 euro, iar cea de argint 900 este de 10 euro.

Balsoi moneda

Rusia a emis incepind cu 1 noiembrie, pentru cei cu potenta financiara adevarata, o moneda cantarind 3 kg de aur. Moneda celebreaza victoria Rusiei in razboiul din 1812 si este confectionata din aur 999. Valoarea nominala este de 25000 de ruble si are un diametru de 120mm. Pe moneda este prezentata imaginea catedralei Isus Rascumparatorul din Moscova, inconjurata de o cununa de laur. Pe aceasta cununa sunt reprezentate in medalion bustul imparatului alexandru I si busturile unor eroi din acest razboi:
MI Kutuzov,  MBBarclay de Tolly, PH Wittgenstein, PI Bagration y DV Davydov. Tirajul monedei este de doar 50 exemplare.


Monede de Craciun

Insula Man continua traditia emiterii de monede de 50 pence dedicate Craciunului. In acest an reversul piesei reda un inger inconjurat de 3 fulgi de nea.

Si Perth Mint a scos o moneda de 1 dollar dedicata acestei sarbatori de sfarsit de an. Moneda, din argint 999 si cantarind o uncie are incastrate citeva pietre semipretioane.