miercuri, 14 decembrie 2011
Moneda inimioara
marți, 13 decembrie 2011
TÂRGURI INTERNAŢIONALE FILATELICE ŞI NUMISMATICE BRAŞOV 2012
- 18 februarie
- 9 iunie
- 1 septembrie
- 24 noiembrie
Locatia va fi aceeasi, complexul ITC.
Multumim dlui Stefan Samoila pentru informatii.
marți, 6 decembrie 2011
Semnal activitate ROMARCHAEOMET
Chevrolet Camaro imbracat in monede
Un cetatean din Emiratele Arabe Unite si-a tunat Chevroletul Camaro acoperind-o complet cu 33.000 de monede de 1 dirhams, 1,2,10,25 si 50 de fils. El spera sa intre in Guinness World Records cu aceasta isprava a sa. Stirea completa o puteti citi aici: www.businessinsider.com/chevrolet-camaro-decked-with-coins-celebrates-40th-national-day-of-uae-2011-11
Cea mai mică bancnotă din lume
vineri, 25 noiembrie 2011
150 de ani de la înfiinţarea primelor instituţii militare ale României moderne
Aversul prezintă un portret al lui Alexandru Ioan Cuza din primii ani de domnie şi numele acestuia, inscripţia „ROMANIA“, stema României, valoarea nominală „10 LEI“ şi anul de emisiune „2011“.
Reversul prezintă militari din armata Principatelor Unite în uniforme specifice anului 1861: în prim plan, un colonel din Statul Major, iar în plan secund, o trupă de infanterie şi un corp de cavalerie; în fundal, un câmp de instrucţie; la exterior, pe două rânduri, inscripţia în arc de cerc „PRIMELE INSTITUTII MILITARE ALE ROMANIEI MODERNE“; în exergă, anul „1861“. Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul emisiunii este de 500 bucăţi. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360,00 lei/buc. Monedele din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea primelor instituţii militare ale României moderne au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. "
joi, 3 noiembrie 2011
Targul de Antichităţi „Drobeta Antica”
De asemenea, sunt invitaţi toţi colectionarii care doresc să fie contactaţi de colegi pentru schimburi, vânzări sau cumpărări de piese.
Confirmarea de participare se poate face cel târziu la data de 20.11.2011 la adresa de e-mail titorencuromeo@yahoo.com/ telefon: 0753.568.354. (romeo) 0722582997 (sebi).
miercuri, 2 noiembrie 2011
O carte eveniment-O istorie a monedelor Sadagura
marți, 1 noiembrie 2011
Link pentru revistele CN Posta Romana
Il giornale della numismatica
vineri, 28 octombrie 2011
Targ la Piatra Neamt
joi, 27 octombrie 2011
Moneda de 1 tona aur 24 karate
Mai multe informatii puteti citi pe http://www.coinnews.net/2011/10/26/perth-mints-1-tonne-australian-gold-kangaroo-coin-is-worlds-biggest-bullion-strike/.
luni, 24 octombrie 2011
Banca Moldovei dedica o moneda arhitectului Alexandru Bernardazzi
Alexandru Bernardazzi s-a născut în Pyatigorsk în anul 1831, fiind fiul arhitectului elvețian Giuseppe Bernardazzi, cel care a construit orașul Pyatigorsk. Dinastia Bernardazzi, originară din Pambio (cantonul elvețian Ticino), s-a stabilit la sudul Rusiei pe timpul împăratului Alexandru I. În 1843 este repartizat la Institutul de Construcții din cadrul Univerității de Stat de Arhitectură și Construcții din Sankt Petersburg, la absolvire obținând titlul de ajutor de arhitect. Din 1850 este numit într-o funcție tehnică în cadrul comisiei pentru construcții și drumuri din Basarabia. Timp de aproape 30 de ani este arhitectul Chișinăului. În 1875 devine cetățean de onoare al Chișinăului. În 1883 se mută la Odesa, dar continuă sa proiecteze și pentru Basarabia. Ulterior lucrează la Universitatea din Novorossyisk. Moare în timpul unei deplasări la Fastov (lângă Kiev). Potrivit testamentului, a fost înmormântat la Chișinău, alături de mama sa.Bernardazzi a lucrat la amenajarea Chișinăului, ocupându-se de trasarea și pavarea străzilor, în anii 1850-60, a proiectat și a construit reteaua orășenească de apă. A participat la amenajarea parcului orășenesc (azi, Parcul ,,Stefan cel Mare”). Bernardazzi a avut circa 30 de proiecte în Chișinău:Clădirea Primăriei, Clădirea gimnaziului de fete ,,Principesa N. Dadiani”, Clădirea școlii luteraneClădirea capelei gimnaziului de fete, Clădirea clubului nobiliar, Turnul de pompieri,Clădirea judecătoriei,Biserica Sf. Pantelimon. In afara de asta, Bernardazzi a proiectat capela catolică, stațiile căii ferate Tighina-Galați, porturi militare pe Dunăre (în apropiere de Reni), a participat la lucrările efectuate la cetatea Tighina, a proiectat poduri peste Nistru si Dunăre și biserica mânăstirii Noul Neamț de la Chițcani. Alte obiective importante au fost proiectate și construite de Bernardazzi la Odesa si Eupatoria.
Moneda este din argint 999, are 28mm si cintareste 13 grame. Tirajul: 500 exemplare.
luni, 17 octombrie 2011
O Toamna Colectiilor...saraca
P.S.Exponatele dlui Catana pot fi vizualizate si pe http://www.philatelica.ro/04_25.html
vineri, 14 octombrie 2011
BNR sărbătoreşte aniversarea lui George Bacovia prin lansarea unei monede de argint
Reversul prezintă portretul şi numele poetului George Bacovia, anii între care a trăit acesta (1881 şi 1957), o compoziţie sugerând poezia "Singur" şi două versuri din cuprinsul ei: "Stau triste negrele tablouri / Făclia tremură-n oglindă".
Monedele din argint 999%, cu diametru de 37 mm, greutate de 31,103 g şi cant zimţat, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnătura guvernatorului BNR şi cea a casierului central. Preţul de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 340,00 lei, exclusiv TVA. Tirajul emisiunii numismatice este de 500 bucăţi.
Monedele din argint dedicate aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Bacovia au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.
luni, 10 octombrie 2011
Sesiunea Internaţională: "Cultură şi Civilizaţie la Dunărea de Jos". Orient şi Occident editia a XIV-a
-Dunărea de Jos între Balcani şi Carpaţi. Identităţi şi contacte culturale în Preistorie şi protoistorie;
-Oraşele dunărene ca centre comerciale şi militare: Instalaţii portuare, fortificaţii, poduri, drumuri în lumea greco–romană;
-Cetăţi şi aşezări medievale la Dunărea de Jos: Economie, monedă, cultură;
-Casa dunăreană. Muzeele, Monumentele şi Turismul (în colaborare cu Muzeul Regional din Ruse).
Articolele şi studiile comunicărilor vor fi incluse în Anuarul muzeului „Cultură şi civilizaţie la Dunărea de Jos” (volumele XXVIII - XXIX).
Prin amabilitatea dlui Aurel Vilcu am aflat titlurile lucrarilor de la sectiunea numismatica, pe care vi le prezentam mai jos:
1.Emanuel Petac, Aurel Vîlcu, A significant correction for Price 963 Alexander type stater: not Istros, but Gaziura ?
2.Mihai Dima, Remarks on the Silver Coins of Istros
3.Aurel Vîlcu, Rivalités politiques et conflits militaires au Bas-Danube au IIIe siècle av. J.-C. reflétés par les émissions en or du trésor découvert à Dăeni, dép. de Tulcea.
4.Steluţa Gramaticu, Sur les monnaies du roi scythe Sariakos
5.Mihaela Iacob, La circulation monétaire dans la Dobroudja de Nord au Ier siècle ap. J.-C. 6.Mirela Cojoc, Ştefan Vasiliţă, Roman Imperial Coins discovered at Sucidava from the Former Collection Gh. Georgescu (Corabia)
7.Theodor Isvoranu, Roman Imperial Coins discovered in the Center of Bessarabia.
8. Vasile Oprea , Antoninianus issued by Trebonianus Gallus (251 – 253 A.D.) discovered at Rasa
9.Varbin Varbanov - A second century hoard of Roman imperial denarii from village of Koprivec, Rousse district
10.Deyan Dragoev - Late Roman bronze coin hoard from Late Antiquity Fortress in the “Dolap Boaz/Kaleto”, area in the village land of Svalenik, Rousse district.
11.Svetlana Gancheva, Collective finding of late ancient low value coins Miroslava Dotkova - Triumphal arches represented on the coins of the municipalities of Moesia Inferior and Thrace 12.Eugen Paraschiv-Grigore, Representations of the Virgin Mary on the Byzantine seals from the Lower Danube.
13. Dan Pîrvulescu, Aurel Vîlcu, La falsification de la monnaie ottomane au milieu du XVIIIème siècle dans la lumière du trésor trouvé a Bucarest (Calea Plevnei no 20).
vineri, 7 octombrie 2011
Repertoriul tezaurelor monetare din Dobrogea
O frumoasă călătorie prin lumea banilor, de la primele epoci de apariţie ale formelor monetare şi până în prezent, în contemporaneitate, ne oferă volumul „ Repertoriul tezaurelor monetare din Dobrogea”.
În sine, volumul „Repertoriul tezaurelor monetare din Dobrogea” prezintă, pe ansamblu, o continuitate de circulaţie a banilor ilustrativă pentru istoria localităţilor dobrogene.
PONTICA 2011
- Mihai Dima -Falsuri moderne după monede histriene de argint.
-Aurel Vîlcu, Emanuel Petac-Rivalităţi politice şi conflicte militare la Dunărea de Jos reflectate de staterii de aur de tip Alexandru cel Mare emişi de Callatis.
-Emanuel Petac, Aurel Vîlcu -ăzboaiele siriene şi începuturile staterilor de tip Lysimach la Tomis.
-Bogdan Constantinescu, Ernest Oberländer-Târnoveanu-Analize compoziţionale ale unor monede de argint găsite în zona Sarmizegetusa recuperate de autorităţi în ultimii ani.
-Mihaela Iacob, Dorel Paraschiv-Descoperiri de denari romani republicani la Ibida (Slava Rusă).
-Adrian Popescu (Marea Britanie) -Observaţii în legătură cu staterii de tip Lysimah târzii de pe coasta vestică a Mării Negre.
-Steluţa Gramaticu-Monede antice contramarcate.
-Delia Moisil-Emisiuni monetare în numele lui Procopius, aflate pe teritoriul României.
-Gabriel Custurea-Monede bizantine recent descoperite în Dobrogea (sec.VI-VII).
-Daniela Cristea-Stan, Bogdan Constantinescu, Ernest Oberländer-Târnoveanu, Katiuşa Pârvan Câteva consideraţii asupra surselor de argint folosite la începuturile monetăriei din Ţara Românească şi Moldova.·
miercuri, 5 octombrie 2011
Unusual world coins-editia 6/2011
joi, 22 septembrie 2011
Top 5 cele mai faimoase colectii numismatice
marți, 20 septembrie 2011
O colectie inedita
marți, 13 septembrie 2011
Cultura Cucuteni, redescoperită în porumbul de pe dealul Fulgeriş
http://www.evenimentul.ro/articol/cultura-cucuteni-redescoperita-in-porumbul-de-pe-dealul-fulgeris.html
O dovada ca pamantul tarii ascunde inca multe surprize. Bani sa fie si... arheologi cu vocatie si pasiune si deschisi la a utiliza cele mai noi tehnici de detectie.
Simpozion de Numismatică la Chisinau
Iata mai jos titlurile comunicarilor ce se vor prezenta (multumim pe aceasta cale dlui Aurel Vilcu pentru informatiile puse la dispozitie):
2.Aurel VÎLCU (Bucureşti), Raisa TABUICĂ (Chişinău),La diffusion des statères d’or grecs au Bas Danube à la fin du IVe siècle à la lumière des trésors trouvés à Lărguţa (Rép. de Moldavie) et Gâldău (Roumanie)
3.Theodor ISVORANU (Bucureşti),Monede din epoca romană imperială descoperite în Basarabia centrală. Observaţii asupra compoziţiei unor piese analizate prin fluorescenţă de raze X
4.Sergiu MUSTEAŢĂ (Chişinău),Ponderea monedei bizantine atestate în regiunile carpato-nistrene după monetării
5.Eugen NICOLAE (Bucureşti), Câteva consideraţii privind monedele tătăreşti de cupru descoperite în Basarabia
6.Nikolay ALEKSEIENKO (Paris-Sevastopol),Monetary circulation in Genoese Cembalo (14th-15th cc.) and Ottoman Balaklava (1475-1783)
7.Lilia DERGACIOVA (Chişinău),Un tezaur de monedă moldovenească din secolul al XV-lea găsit în împrejurimile oraşului Simferopol (Crimea, Ucraina).
8.Ana BOLDUREANU, Octavian MUNTEANU (Chişinău), Monede medievale din secolul al XV-lea descoperite la Horodca Mică, raionul Ialoveni
9.Monica DEJAN (Suceava),Un tezaur de monede moldoveneşti de la începutul secolului XVI descoperit recent în apropiere de Suceava
10.Andrei KRIVENKO (Tiraspol),Aspri otomani de la Selim I din tezaurul descoperit la Bugeac
11.Lilia ZABOLOTNAIA (Chişinău),Dreptul femeilor la administrarea banilor şi cumpărarea imobilului (secolele XV-XVII)
12.Alexandr OGUY (Cernăuţi),Descoperiri monetare recente din sec. XVII din Bucovina de Nord
13.Svetlana REABŢEVA (Chişinău),Coroane şi diademe în decorul preţios al icoanelor medievale
14.Irina OZERYANSKAYA (Odessa),Insignia stars of Grigory Potemkin in Odessa Local History Museum
15.Irina KORPUSOVA, Tatiana KOKORZITZKAJA (Odesa), Circulaţia monetară în Odesa în perioada 1941-1944
16.Adelaida CHIROŞCA (Chişinău),Medalioane cu chipul Maicii Domnului din colecţia Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei
17.Liliana CONDRATICOVA (Chişinău),Articole de bijuterii pentru bărbaţi: istorie şi tendinţe artistice
18.Nadejda TIMOSHINA (Ivanovo, Russia),Ivanovo-Voznesensk State Department Store's Trade Orders
19.Dan ILIE (Bucureşti),Din începuturile Monetăriei Statului din Bucureşti
20.Irina Goncearova (Chişinău),Colecţia de piese numismatice intrată în patrimonial Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei de la Visteria de Stat a Rep. Moldova.
Asteptam cu interes publicarea acestor comunicari intr-un volum la care sa avem acces si noi amatorii de numismatica.
miercuri, 17 august 2011
Targ de antichitati la Bacau
marți, 16 august 2011
Al XII-lea Simpozion de Numismatica la Chisinau
Dl. Aurel Vilcu ne informeaza pe blogul domniei sale ca in perioada 15-17 septembrie 2011 se va desfasura la Chisinau cel de-al XII-lea Simpozion de Numismatica. Manifestare intrata deja in traditie, la simpozioanele de numismatica organizate la Chisinau participa specialisti din R. Moldova si Romania dar si din tarile vecine. Organizator este Muzeul Naţional de Arheologie si Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din Bucureşti.
marți, 9 august 2011
Tezaurul de la Uzum Baiir
Tezaurul se poate vedea la Muzeul de Istorie si Arheologie din Tulcea situat in parcul Monumentul Independentei. Pentru cei din Moldova care merg spre mare prin Dobrogea este o ocazie de a vizita muzeul ce nu trebuie ratata. Eu nu am ratat-o.
sâmbătă, 2 iulie 2011
Cetatea Histria in imagini
Prima imagine infatiseaza cladirea muzeului. ruinele termelor
Basilica episcopala-sec.VI p.Chr.
joi, 9 iunie 2011
Site nou de ordine si medalii
Alaturi de piese romanesti veti gasi si o serie de ordine, brevete si ribonuri din alte tari europene.
Uram succes autorului in actiunea intreprinsa si in completarea colectiei.
marți, 7 iunie 2011
Cetatea Enisala
Ruinele fortăreţei medievale Yeni-Sale (Enisala, Enişala, Heraclee sau Heraclia) se află la 2km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag.
Istoria cetăţii şi a aşezării din apropiere este ilustrată şi de denumirile pe care aceasta le-a avut: de la Vicus Novus, care se traduce Satul Nou, la Novoe Selo, pe care turcii l-au preluat în limba lor rezultând Yeni-Sale din care a derivat denumirea actuală a satului Enisala.
Cetatea este situată într-un complex arheologic cu numeroase vestigii din epoca neolitică până în evul mediu. Cercetările arheologice au fost începute în anul 1939 şi au continuat, cu mici întreruperi, în perioada anilor 1970-1998. Locuirii medievale îi corespund două niveluri de locuire. Primul, anterior construirii fortificaţiei, a fost datat pe baza materialului arheologic la sfârşitul secolului al XIII-lea – începutul secolului al XIV-lea. Cel de al doilea nivel corespunde perioadei ridicării zidurilor.
Cetatea a fost construită în scop militar, defensiv şi de supraveghere a drumurilor de pe apă şi de pe uscat, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, de către o autoritate care viza zona de la Gurile Dunării. Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic şi a realităţilor istorice s-a emis ipoteza că singurii interesaţi de ridicarea unei cetăţi situată în cadrul sistemului de fortificaţii din nordul Dobrogei, cu orientare spre mare, pentru controlarea traficului naval, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câştigate din comerţ şi care erau deţinătorii monopolului navigaţiei pe Marea Neagră.
Cetatea Yeni-Sale are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozităţile masivului de calcar jurasic pe care este amplasată.
Zidurile de incintă, turnurile şi bastioanele cetăţii, parţial conservate şi restaurate, se păstrează în cea mai mare parte pe o înălţime de 5 – 10m. Atrage atenţia, ca element arhitectonic deosebit, bastionul porţii principale, de origine orientală, cu arcadă dublă, întâlnită frecvent în evul mediu şi utilizată de constructorii bizantini la diverse edificii din Peninsula Balcanică dar şi în Ţările Române la Cetatea Neamţului, biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Argeş şi la bisericile moldoveneşti ctitorite de Ştefan cel Mare.
Fortificaţia de la Enisala a făcut parte din lanţul de colonii genoveze care îngloba oraşele de la Gurile Dunării.
Între 1397 – 1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti. După cucerirea Dobrogei de către turci la 1419/1420 aici a fost instalată o garnizoană militară otomană.
Ulterior, datorită înaintării stăpânirii turceşti dincolo de Gurile Dunării, până la Cetatea Albă şi Chilia (1484) şi ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razelm de Marea Neagră, cetatea a fost abandonată. În secolul al XVI-lea aceasta nu mai corespundea intereselor strategice şi economice turceşti (otomane).
Materialele descoperite în urma cercetărilor arheologice şi mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăşti, moldovene, muntene sau turceşti atestă rolul militar, politic, administrativ şi economic pe care l-a îndeplinit cetatea.
Daca aveti drum prin zona, nu ezitati sa vizitati cetatea Enisala. Cu siguranta nu veti regreta. Peisajele pe care le puteti admira din interiorul cetatii sunt admirabile, desi un sentiment de singuratate, pustietate te va incerca si iti va da frisoane.