Prof. dr. Eugen Nicolae, fost președinte al SNR, a trecut la cele veșnice sâmbătă 28 septembrie 2024. Personalitate marcantă a numismaticii românești și mondiale și-a legat numele în principal de numismatica islamică (Hoarda de Aur și Imperiul Otoman), având de asemenea variate preocupări de numismatică antică, bizantină și medievală, de sigilografie, metrologie, epigrafie islamică, studiul artelor minore islamice și medievale, cu o pasiune susținută pentru cercetarea și reconstituirea începuturilor statului medieval Moldova.
Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, în 1997 susținea aici prima teză de doctorat în numismatică islamică. La debutul carierei academice, aproape două decenii a participat la cercetări arheologice din importante situri de epocă romană din Oltenia. Din 1983 cercetător științific, a activat statornic la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, unde a devenit șef al Cabinetului Numismatic (2004), director adjunct (2005-2016) și director (2016-2024). A întreprins stagii de documentare la Sankt-Petersburg, Lausanne, New York, Chișinău, Belgrad, Istanbul, Paris și Berlin. Cu o activitate publicistică remarcabilă, promovând cele mai înalte standarde și rigoare științifică, a fost membru în comitetele de redacție ale revistelor Buletinul Societății Numismatice Române (1983-2009), Studii și Cercetări de Numismatică (1984; redactor responsabil din 2010), Dacia N.S. (2009; redactor șef din 2016), Materiale și Cercetări Arheologice (2016), Revista de Cercetări Arheologice și Numismatice (2015), respectiv membru în colegiile de redacție ale publicațiilor din R. Moldova Stratum plus (2000), Tyragetia (2008), Revista Arheologică (2008) și Arheologia preventivă în Republica Moldova (2015). A fost redactor coordonator al Enciclopediei arheologiei şi istoriei vechi a României (1984-2000), redactor științific a 11 volume de numismatică, arheologie, istoria arhitecturii, studiul artelor şi folclor și autor a peste 100 de lucrări publicate.
În anul 1980 a devenit membru al Societății Numismatice Română. Din 1985 s-a aflat în Comitetul de Conducere al SNR, implicându-se activ în viața societății noastre, atât prin comunicările științifice, dar și ca secretar al Comitetului de Redacție al Buletinului Societății Numismatice Române (din 2009 redactor șef) sau conservator al bibliotecii și al colecțiilor SNR.
Între anii 2008-2010 a condus Societatea Numismatică Română în calitate de președinte.
De asemenea, a fost membru al Societății Numismatice din R. Moldova (2002), Societății de Genealogie, Heraldică şi Arhivistică „Paul Gore”, respectiv membru de onoare al Societății Numismatice Croate (1988) și membru corespondent al Institutului Arheologic German (2018). A participat la numeroase conferințe și congrese naționale și internaționale de numismatică, de istorie și arheologie, de studii otomane și pre-otomane, precum și la Adunările Generale ale Comisiei Internaţionale de Numismatică din 2003 (Madrid), 2009 (Glasgow) şi 2015 (Taormina). Din anul 2000 a inițiat și co-organizat Simpozioanele de Numismatică de la Chișinău, puse în valoare inclusiv prin publicarea a cinci volume de comunicări, studii și note.
Personalitate puternică și riguroasă, în tot ceea ce făcea sau evalua, poate nu mereu a fost corect înțeles de unii din contemporanii săi.
Prin dispariția sa cercetarea științifică, nu doar numismatică, a pierdut un reper de neînlocuit.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!
(Această postare s-a realizat prin prelucrarea textului publicat pe site-ul Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, la care au fost adăugate unele mici completări. Textul integral poate fi citit urmand link-ul: https://iabvp.ro/membrii-institutului-de-arheologie-vasile-parvan-anunta-cu-profunda-tristete-vestea-plecarii-premature-din-aceasta-lume-a-profesorului-eugen-nicolae-19-06-1955-28-09-2024/)
(sursa: Societatea Numismatica Romana)
PS: L-am intilnit recent, (pentru prima data), pe dl profesor la Simpozionul de cercetari arheologice si numismatice de la Bucuresti din 19-20 septembrie a.c. unde in deschidere a facut o pledoarie pentru studiul jetoanelor romanesti. Apoi, am discutat despre acest subiect si altele in pauze iar la prezentarea cartii mele despre jetoane si a comunicarii tot despre jetoane a avut cuvinte de lauda adresindu-mi indemnuri de a continua. As fi vrut sa mai pot discuta cu domnia sa si alta data dar, soarta a hotarat altceva.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu